85 четения

Шефът на комисия „Антикорупция“ Пламен Георгиев: „Работим по сигнали срещу магистрати и скоро очакваме резултати“

„Работим по сигнали срещу магистрати и скоро очакваме резултати, но не мога да ви кажа повече от това и дали има от Великотърновския апелативен регион. Не става въпрос дори само за сигнали, а за доста информация за корупция за доста магистрати. Неслучайно толкова години нещата не са се получавали, защото наистина е трудно да се съберат годни доказателства. Съвсем скоро очаквайте да има един случай, който е много напреднал“, каза вчера на брифинг председателят на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно имущество (КПКОНТИ) Пламен Георгиев във Велико Търново. Той бе в старата столица за среща с представители на всички държавни институции, която се състоя в Областната управа. Като местна новина той обяви създаването във В. Търново на местна структура за борба с корупцията. Това бил бившият отдел в ДАНС, който вече се е влял в новата комисия „Антикорупция“.

От началото на годината отнетото незаконно придобито имущество било за около 4 млн. лв., а запорираното е за десетки милиони. В тези числа влизали и имоти на телефонни измамници. Откакто съществува в новия си вид тази комисия, исковете за отнемане на имущество, които били внесени в съда, били за над 3 милиарда лева, посочи още Пламен Георгиев.

На въпрос дали вярва, че на осъдения до живот по делото „Килърите” Георги Вълев най-сетне ще се отнеме незаконно имущество за 3,6 млн. лв., председателят на комисията отговори така: „Не знам как точно да отговоря, защото има една много странна съдебна практика напоследък – съдът приема едни срокове за преклузивни, което мен силно ме изненадва. По първия закон за престъпна дейност ние чакаме да влезе присъдата в сила, за да искаме отнемане, както е при Вълев. По необясними за мен причини вече имаме няколко върнати дела от съда, защото проверката била продължила повече от… 10 месеца. Надявам се да не случи нещо подобно и тук при вас по този случай, защото ще бъде много странно и парадоксално…“

Един от най-горещите проблеми в момента е подаването на имотни декларации от публични личности. Според Пламен Георгиев тези декларации и за конфликт на интереси вече ще бъдат публикувани на сайта на КОНПИ и дори от тях ще може да се научава кой какви заплати е получавал за предходната година. Що се отнася до неговата заплата, тя била 90% от тази на председателя на Народното събрание.

Пламен Георгиев е бил прокурор преди да поеме шефския пост в тази комисия. На въпроса дали има заплахи за разследване на корупция във високите етажи на властта той каза, че заплахи има, но няма от какво да се страхува, защото не върши нищо нередно.

Що се отнася до факта, че в държавни и частни фирми ще влизат агенти на комисията под прикритие Пламен Георгиев подчерта, че корупцията се разкрива много трудно и трябва да има информация и хора, които да я събират отвътре.

Нели СУКОВА

 

2 коментара за “Шефът на комисия „Антикорупция“ Пламен Георгиев: „Работим по сигнали срещу магистрати и скоро очакваме резултати“

 • 01.06.2018 в 12:09
  Permalink

  Супер новина ще се възползвам от новата местна структура.

  Отговор
 • 01.06.2018 в 16:22
  Permalink

  Какво ще направите по дървената мафия? Докога ще купуваме дървата на око? Защо не севъведе закон за измервателни палети.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!