68 четения

Кметът Даниел Панов: „С 10,5 млн. правим бул. „България“, няколко кръгови движения, надлез над „Магистрална“ и купуваме електробуси”

Електронна система по спирките ще намалява чакането до 5 минути.

 

С НОВИ ЛИНИИ, КОИТО ЩЕ БЪДАТ ОБСЛУЖВАНИ С ЕЛЕКТРИЧЕСКИ АВТОБУСИ, ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ЩЕ БЪДЕ ОПТИМИЗИРАНА СИСТЕМАТА НА ГРАДСКИЯ ТРАНСПОРТ. Това заяви кметът на старата столица Даниел Панов по време на вчерашното заседание на Общинския съвет в отговор на питане на общинския съветник инж. Стоян Витанов. Закупуването на електробуси ще бъде заложено като мярка в проект за интегриран градски транспорт, който Община Велико Търново предстои да подаде по ОП „Региони в растеж” 2014 – 2020. Друга от планираните дейности е свързана с изграждането на буферни паркинги. Набелязаните локации са в района на бившето сержантско училище и в подножието на Балдуиновата кула. Електрическите автобуси ще свързват двата паркинга с основните туристически забележителности и с централната част на града. Проектиране на нова транспортна схема и създаване на оптимални връзки между различните части на Велико Търново също са заложени в бъдещия проект.

СЪВРЕМЕННА ИНФОРМАЦИОННА СИСТЕМА ЩЕ ДАВА ИНФОРМАЦИЯ В РЕАЛНО ВРЕМЕ ЗА ДВИЖЕНИЕТО НА АВТОБУСИТЕ И ЩЕ НАМАЛИ ЧАКАНЕТО ПО СПИРКИТЕ ДО 5 МИНУТИ. Изчислено е, че само информационните табла на 22 основни спирки ще увеличат с близо 2% използването на градския транспорт. Изграждане на пешеходен надлез над улица „Магистрална”, преустройство на кръстовищата край Беляковско шосе и Летния театър, преасфалтиране на бул. „България”, модернизация на четири светофарни уредби и внедряване на информационна система за паркиране са също сред проектираните нововъведения. „Предвид размера на финансирането, проверяваме и възможността за включване на кръстовището край Съдебната палата и на входа на кв. „Бузлуджа” в проекта”, коментира още Даниел Панов. Градоначалникът подчерта, че Община Велико Търново работи и по други актуални проекти за подобряване на организацията на движението и оптимизиране на трафика. Сред тях е строителството на Северен пътен възел в подножието на крепостта Трапезица, с който е запознат и регионалният министър Николай Нанков и до месец се очаква да бъде възложено техническото проектиране. „Надявам се, че МРРБ ще възложи строителството през следващата година, а съоръжението ще намали трафика в Стария град с между 4000 и 6000 автомобила на ден”, посочи кметът. Предстои също проектиране и изграждане на нова пътна връзка към кварталите „Бузлуджа” и „Зона В”. В процес на обследване за изграждане на подземни и надземни паркинги са четири парцела. В одобрената инвестиционна програма на Община Велико Търново по ОП „Региони в растеж” е заложен размер на финансирането за интегриран градски транспорт в размер на 10,5 милиона лева.

Стилян НАЙДЕНОВ

11 коментара за “Кметът Даниел Панов: „С 10,5 млн. правим бул. „България“, няколко кръгови движения, надлез над „Магистрална“ и купуваме електробуси”

 • 31.05.2018 в 16:32
  Permalink

  Ако сега при ремонта на бул.България не направите вело алея независима от потока автомобили,ама интелигентно направена , с мисъл , така както е във Виена и скандинавските страни,с маркировки ,знаци и светофари то другата възможност ще е сигурно след 30 години поне.

  Отговор
  • 01.06.2018 в 14:48
   Permalink

   Понеже идват избори, може и да ви удовлетворят.

   Отговор
 • 01.06.2018 в 14:47
  Permalink

  Не ми се връзва буферен паркинг до гробищата точно. Няма кой да го ползва това нещо – не харчете направзно.

  Отговор
 • 01.06.2018 в 17:01
  Permalink

  Тези, (и други) обещанияния ги чуваме преди всеки избори.Сроковете, които се обещаваха за всички изброени кръгови отдавна изтекоха. Чакаме резултати.

  Отговор
 • 01.06.2018 в 19:32
  Permalink

  Приоритет, първо което да се направи е моста над Магистрална. Даже си мисля, че ако участъка се проектираше през социализма, на това място щеше да има поне подлез.

  Отговор
 • 01.06.2018 в 20:56
  Permalink

  И аз се надявам да направят вело алея. Целия град трябва да бъде свързан с такива – това е индикация за един привлекателен за младите хора зелен град. Това го писах още около 2005г. – един очевиден маршрут е от Университета през Стамболовия мост до Марно поле. Оттам нататък е по-трудно, но не и невъзможно. Искате да решите пробема с колите и да привлечете млади хора – направете велоалеи! Това важи и за моста над Магистрална.

  Отговор
 • 01.06.2018 в 21:53
  Permalink

  Гербокомунистите са царе на обещанията и на нищоправенето. Научили са се на тези чакмаци от баш комунягите на правешкия пейзанин.

  Отговор
 • 02.06.2018 в 12:19
  Permalink

  Тоя за какво ни взема ! Тия пари няма да стигнат до никъде ! Да си подава оставката предварително , а не да лъже хората !

  Отговор
 • 03.06.2018 в 3:16
  Permalink

  Свързани велоалеи , а не велоалеи по 5 – 10 метра, в Англия с велосипеда караш без да слизаш от него до всяка точка на града.

  Отговор
 • 04.06.2018 в 9:58
  Permalink

  Поредни проекти, планирания и красиви картинки направени на компютер. Аман от обещания, без покритие…

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!