6 четения

Потомци на болярина Кършо организират родолюбива проява в Елена

Осма поредна среща ще събере в събота във възрожденска Елена потомци на болярина Кършо. Тази година датата на родолюбивата проява, която се провежда всяка първа събота на юни, съвпада с 2 юни – Ден на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. От няколко години на този ден потомци на друг славен еленски род – този на поп Сава Катрафилов, член на щаба на Ботевата чета, също се събират в Елена, за да отдадат заслужена почит на техния предтеча. Естествено беше кършовци да отправят покана към тях тази година да обединят двете събития в една обща среща, която да посветят на 140-годишнината от края на Руско-турската война (1877 – 1878 г.). И за да е по-справедливо към историята, да поканят потомци и на други еленчани, участвали във войната. Сред тях са д-р Димитър Моллов, д-р Йордан Брадел, д-р Сава Мирков, които след Освобождението работят активно за организиране на българското здравеопазване, на Червения кръст и на Българската академия на науките, братята Петър и Петко Горбанови.

Родолюбивата проява ще започне с видеоприветствие от председателя на инициативния комитет за провеждане на родовите срещи на потомците на болярина Кършо – Кристалина Георгиева, правнучка на Иван Попхристов Кършовски, чиито служебни ангажименти като вицепрезидент на Световната банка не позволяват тя да вземе лично участие тази година. Тържествената програма включва два научни доклада. Първият ще бъде изнесен от проф. Пламен Митев от СУ „Климент Охридски“ и ще бъде посветен на боевете в Еленския край в края на 1877 г. Във втория доц. Светла Александрова от Регионалния исторически музей в гр. Велико Търново ще говори пред участниците за участието на еленчани в Руско-турската война (1877 – 1878).

Регионалният исторически музей В. Търново гостува с изложба „Забравени снимки и гравюри от Руско-турската освободителна война“.

С шествие по главната улица на Елена, участниците в срещата ще се придвижат до централния градски площад, където под воя на сирените, ще бъдат поднесени цветя и венци на признателност пред Паметника на свободата. След това в с. Марян, където се намира издигнатият преди няколко години Казашки кръст, ще почетат паметта на загиналите руски воини и офицери.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!