47 четения

Последно поколение лапароскопско оборудване вече има хирургично отделение в горнооряховската болница

Ново лапароскопско оборудване бе монтирано днес в Отделението по хирургия на МБАЛ „Св. Иван Рилски“ в Горна Оряховица. Комбинираната лапароскопска система е последно поколение и е произведена от американската компания „Smith & Naphew“, която е с над 120-годишна история в производството на ендоскопска апаратура. Включва 32- инчов екран с монитор за медицински цели, комбиниран електронож, аспирационна и иригационна помпа и външно устройство – таблет.

„Оборудването е на стойност 70 хил. лева, като 90% от средствата осигурява Община Горна Оряховица. Закупено е след обявяване на обществена поръчка и на разсрочено плащане“, уточни управителят на болницата д-р Иван Иванов.

С новата апаратура ще се увеличат обемът и броят на медицинските интервенции в хирургичното и в Акушеро-гинекологичното отделения. Качеството на безкръвните операции също ще се подобри. „Инвестирахме в лапароското оборудване, тъй като тези щадящи за пациента операции ще се увеличават още“, коментира д-р Иванов. За разлика от конвенционалните операции, възстановителният период за пациента се съкращава, намалява се и рискът от следоперативни усложения.

От две години насам в стационара успешно се развива коремна лапароскопска хирургия. Част от горнооряховските хирурзи заедно със свои колеги от УМБАЛ в Плевен извършват безкръвни операции на жлъчен мехур, като се предвиждат и операции на херния, и на апендикс. В АГ- отделението също се правят различни безкръвни гинекологични интервенции.

Новата лапароскопска система вече дава големи възможности на медицинския персонал за извършване освен на коремна хирургия, и на урологични, гинекологични, ортопедични, УНГ- операции/ на синуси/ и артроскопии.

„Комбинираната система позволява работа с LED- светлина, full HD- камера и система за документиране на изображенията. Дава възможност за работа както през главата на камерата, така и през външно устройство – таблет“, коментира представител на фирмата доставчик.

Информация и снимки: МБАЛ „Св. Иван Рилски“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!