80 четения

Тъжна годишнина. Преди 105 години за Велико Търново „се говори като за мъртвец” „Ужасите на едно страшно землетресение”

 

 • В съботния ден на 1 юни 1913 година, Черешова задушница, около 11 ч. 28 мин. градът е разтърсен от разрушително земетресение с магнитут 7 по скалата на Рихтер. В продължение на 17 – 20 секунди, след три отвесни труса Велико Търново е в развалини. От 1 до 13 юни са регистрирани 79 труса и за града „се говори като за мъртвец”.
 • В 11 ч. 30 мин. на 1 юни 1913 година жертвите са 20 души, а един жител умира в 14 часа. Броят на ранените и починалите след тая дата не може да се установи.
 • Разрушенията във Велико Търново са до 80%, а стойността на щетите от земетресението възлиза на 12 316 000 лева.
 • Историческите черкви „Св. св. Петър и Павел”, „Св. 40 мъченици”, „Св. Димитър Солунски”, „Успение Пресвета Богородица” се превръщат в развалини. Шедьоврите на Кольо Фичето – черквите „Св. св. Константин и Елена”, „Св. Никола”, „Св. св. Кирил и Методий” и „Св. Спас” са в окаяно състояние. Катедралният храм „Рождество Богородично” е сравнен със земята.
 • Най-катастрофални са пораженията на и в мъжката гимназия „Св. Кирил”, която тогава се използва като лазарет. Под руините й остават десетки войници, ранени в Балканските войни.
 • „За миг цялото население бе обзето от неописуема паника и стихийно потегли вън от града, за да намери спасение и гаранция поне за своя живот. Оттук, приютено в своите скромни бараки, разстлани надлъж и нашир по Марино поле и другаде, то поглеждаше с надеждата пак да възстанови прежното положение.

Надеждите им се оправдаха. След месец, два, след година, две, постепенно всички пострадали къщи, обществени здания и пр. бяха реставрирани…”.

Общински вестник „Велико Търново”, 15 август 1932 година

Един коментар за “Тъжна годишнина. Преди 105 години за Велико Търново „се говори като за мъртвец” „Ужасите на едно страшно землетресение”

 • 01.06.2018 в 14:58
  Permalink

  това земетресение е известно като горнооряховско.там и щетите са много по големи

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!