13 четения

Десетки търновци се включиха в акцията „Загаси цигара – спаси сърце”

По повод Световния ден за борба с тютюнопушенето 31 май във Велико Търново се проведе образователно-информационна кампания, организирана от Регионалната здравна инспекция в старата столица. Акцията се състоя в парк „Марно поле“ и премина под мотото „Загаси цигара – спаси сърце. Десетки търновци се възползваха от шанса да проведат функционално изследване на дишането си със спирометър и получиха съвети как да се откажат от вредния навик. Доброволци пък раздаваха на преминаващите балони във формата на сърце и информационни материали за популяризиране негативните последици върху здравето от тютюнопушенето. Организаторите приканваха желаещите да участват в изработване на магнитен сувенир, който да отнесат в къщи.

От началото на годината в кабинета за отказване от тютюнопушенето в РЗИ помощ са потърсили 93 лица. По думите на Йорданка Илиева, завеждаща звеното, консултираните лица са на възраст от 14 до 86 години.

По последни данни в България около 17 800 души умират преждевременно всяка година от болести, причинени от употребата на цигари. Тютюнопушенето е причина за всеки един от три смъртни случая във възрастовата група от 30 до 44 години и за всеки втори в групата от 45 до 59 години.

Г. ГЕОРГИЕВА

Сн. Светослав СТЕФАНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!