21 четения

Показват знамето на Гарибалди в изложба във В. Търново

БОЙНОТО ЗНАМЕ, С КОЕТО ГАРИБАЛДИ Е ТРЪГВАЛ НА ПОХОДИТЕ СИ, ЩЕ БЪДЕ ПОКАЗАНО ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Знамето е част от изложба с материали, които ще разкажат за влиянието на Джузепе Гарибалди върху българите през XIX в. Експозицията ще бъде открита на 30 май от 17.00 часа в музей „Възраждане и Учредително събрание” и е посветена на Деня на Ботев и загинали за свободата на България – 2 юни, както и на националния празник на Италия.

Италианският професор Алберто Кафарелли притежава знамето на Гарибалди и е съхранявал този уникален експонат от години. Алберто Кафарелли е историк, изследовател и колекционер от Реджо Ди Калабрия. Дарил го е обаче на Музея на Възраждането във Варна като „знак на солидарност, знак на обединението на народи, които обичат справедливостта и свободата, които се вдъхновяват от героичното минало, за да построят по-добро бъдеще“.

СНИМКИ НА ГАРИБАЛДИ СЪС ЗАПАЗЕН НЕГОВ АВТОГРАФ, СНИМКИ НА БЪЛГАРИ УЧАСТНИЦИ В ГАРИБАЛДИЙСКОТО ДВИЖЕНИЕ – ГЕОРГИ РАКОВСКИ, ДИМИТЪР ОБЩИ, ХАДЖИ ДИМИТЪР АСЕНОВ И КАПИТАН ПЕТКО ВОЙВОДА, има още в изложбата.

Изложбата се нарича „Аргонавти на свободата – Гарибалди и българите“ и е инициатива на Музея на Възраждането във Варна и със съдействието и безвъзмездната помощ на Антонио Таркуинио, почетен консул на Италия за Варна, Бургас, Русе и Шумен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!