11 четения

Горнооряховчани се поклониха пред паметта на Ботев и загиналите за независимостта на България

С тържествен ритуал пред паметника на Христо Ботев в Горна Оряховица бе отбелязан Деня на Ботев и на загиналите за независимостта на България-2 юни. В горещия юнски ден в едноименния парк дойдоха и много деца и граждани, за да се поклонят пред делото на великия българин.

Честването започна с изпълнение на Ботевото стихотворение „Хаджи Димитър” от четвъртокласника Иван Бочев от ОУ „Св. св. Кирил и Методий”.

Пред паметника на Ботев бяха поднесени венци и цветя от народния представител инж. Клавдия Грогорова – Ганчева, от кмета на Общината инж. Добромир Добрев, от Председателя на Общинския съвет Даниел Костадинов, от Военно формирование 22 790, от Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва; Съюза на ветераните от войните; Съюз на военноинвалидите и военно пострадалите, от политически партии, обществени организации, граждани.

Точно в 12.00 ч. воят на сирените в Горна Оряховица се сля с този на сирените от цялата страна и така бе отдадена почит на Христо Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България.

В Горна Оряховица първото отбелязване на Деня на Ботев става през 1887 година. За първи път тържествено е споменато горнооряховското участие в четата на славния воевода. В запазения летопис на Ботевата чета са записани имената на четирима горнооряховчани – Атанас Чартазанов, Атанас Димитров и Янко Боянов. Четвъртият, Сидер Грънчаров не успява да тръгне с воеводата. Натоварен с трудната мисия да снабди участниците с допълнително оръжие, той не успява да пристигне в уречения ден за заминаване. Закупените пушки предава на четата на Филип Тотю и тръгва с нея. Достига до Врачанския балкан, но загива при битка под връх Мургаш.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!