12 четения

Умна тоалетна хартия – бъдещото оръжие в борбата срещу затлъстяването

Умна тоалетна хартия може да бъде използвана в бъдеще в борбата срещу затлъстяването, пише сп. „Нейчър джинетикс“, позовавайки се на британско изследване.
Авторите му от лондонския Кингс колидж са установили, че трудното за преборване затлъстяване в областта на талията се дължи по-скоро на биологични процеси, отколкото на гените.
В рамките на изследването специалистите са идентифицирали серия процеси, подхранващи натрупването на мазнини и появата на т.нар. „бирено коремче“. Упоритото централно затлъстяване се свързва с повишен риск от редица заболявания, сред които диабет и болести на сърцето.
„По-доброто познание ще ни даде възможност да променяме чревната среда и да използваме нови средства в борбата срещу затлъстяването, базирани върху променливи фактори като хранене и микроби. Откритието е вълнуващо, тъй като за разлика от гените и вродения риск да трупаме мазнини около талията, чревните микроби могат да бъдат модифицирани с помощта на пробиотици, медикаменти или богати на фибри хранителни продукти“, обясняват изследователите.
Знанието, че здравето и теглото зависят до голяма степен от химикалите, произвеждани от чревните микроби, може да залегне в нови средства за борба със затлъстяването – персонализирани хапчета, хранителни продукти и дори умни тоалетни или тоалетна хартия.
За целите на изследването специалистите са анализирали химикалите в екскрементите на 500 двойки близнаци. Т.нар. фекален метаболом дава възможност на учените да добият представа за ролята на биологичните процеси за преработване и разпределяне на мазнините, които протичат в червата.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!