39 четения

Ателието по керамика представи годишната си изложба

С АРТ ПРЕДСТАВЛЕНИЕТО, НАРЕЧЕНО „ГЛИНЕНИ МАСКИ“, ЗАПОЧНА ДЕНЯТ ЗА ВЪЗПИТАНИЦИТЕ НА АТЕЛИЕТО ПО КЕРАМИКА към Младежкия дом във Велико Търново в петък. Учениците на Гергана Пенова сами оцветиха огромен транспарант – покана за традиционната им годишна изложба, която беше открита вечерта в Изложбените зали „Рафаел Михайлов“. Докато рисуваха, младите творци, разказваха на минувачите в парка как са изработили нестандартните си керамични маски с разменени места на очите, устните, челото, ушите. Когато транспарантът беше готов, момичетата и момчетата го поставиха на видно място в парка, за да поканят възможно най-много търновци на експозицията си.

В нея участват около 80 деца, които посещават ателието. Тази година те са творили по различни теми, учили са за историята на изкуството от първите рисунки в пещерата Алтамира, правени с въглен, до съвременните стилизирани форми.

На историята за Троянския кон е посветена част от изложбата на децата. Тази тема се родила, след като малките ученици на Гергана Пенова гледали филма „Троя“ и поискали да научат повече за прочутия кон, който променя историята. Така те изработили свещници във формата на кон, след това посветили време на Венера, с която обраха овациите на годишната изложба на великотърновското представителство на българските художници и спечелиха награда за своите женски фигури.

Приказката за Червената шапчица, сови, маски, които са смела импровизация, стилизарана фигура на бик, са част от другите теми, които учениците на Гери Пенова представят тази година.

Сн. Светослав СТЕФАНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!