15 четения

Павликени почете паметта на Ботев и загиналите за свободата на България

С тържествена заря проверка, минута мълчание и поднасяне на венци Павликени отбеляза 142 години от гибелта на поета и революционер Христо Ботев. За официалото поклонение пред паметта на всички, загинали за свободата на България, присъстваха кметът на Община Павликени инж.Емануил Манолов, председателят на Общинския съвет Ваня Антонова, общински съветници, общественици и гости. На площад „Свобода“ бяха и ученици от трите училища на града, както и граждани, дошли да почетат паметта на Ботев.

Поклонението започна със заупокойна молитва, отслужена от архимандрит Георгий в памет на героите.

„142 години след смъртта на поета, публициста и революционера неговите проницателни слова ни служат за пример и упование в моменти на трудност и изпитания. Ботев е нравствена мяра за поколения българи. Днес Ботев е жив, Ботев е сред нас. Защото именно за него е най-вярно, че „Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира…“, каза в официалното си слово инж. Манолов. „Нека изпълним със съдържание заветите на Ботев, за да може Денят на загиналите за свободата на България да бъде не ден на помен, а ден на утвърждаване на вярата в живота“, допълни още градоначалникът.

Венци и цветя поднесоха официалните гости, училищата и други обществени и политически организации. В края на честването градският площад бе озарен от традиционната за този ден заря проверка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!