173 четения

След пауза от 29 години асове на щангите демонстрираха форма на стадион „Ивайло“

За последно във Велико Търново е имало шампионат по вдигане на тежести на 10 ноември 1989 г.

След пауза от 29 години във Велико Търново отново се проведе състезание по вдигане на тежести. По стечение на обстоятелствата за последен път в старата столица надпревара по щанги се е провела на 10 ноември 1989 г., когато домакин на шампионата на страната е бил Дворецът на културата и спорта „Васил Левски“.

Сега състезанието бе контролна за националния отбор за ветерани, който се готви за участие на Европейското първенство от сериите World Masters Weightlifting, което ще се проведе в Будапеща (Унгария) от 16 до 23 юни.

Надпреварата в залата на СК „Асеневци“ на стадион „Ивайло“ събра европейски, световни и олимпийски шампиони, първенци от Панaмерикански игри, медалисти от световните игри в Нова Зеландия 2017 г., както и други заслужили майстори на спорта. Сред тях бяха Асен Златев, Ангел Генчев, Енчо Енчев, Евгени Кадийски, Иван Лухов, Кръстьо Булкин, Станчо Томов и Петър Борисов.

Треньор на родните състезатели е доайенът на българските щанги Ганчо Карушков. Всички участници постигнаха резултати, които са заявка за постижения и медали в Будапеща, коментира треньорът на „Асеневци“ Тодор Тодоров.

Той изрази задоволство и от представянето на неговите тежкоатлети на Републиканското първенство по вдигане на тежести. При мъжете, в категория до 56 килограма Андрей Лалев е с три сребърни отличия. Той е втори в изхвърлянето със 77 килограма, в изтласкването с 96 кг и в двубоя със 173 кг.

Три сребърни медала при жените взе и Янка Димитрова до 53 кг. Нейните постижения са – 58 кг в изхвърлянето, 75 кг в изтласкването и 133 кг – двубой. Преди нея е само Даниела Пандева от Сливен, бронзова медалистка от Европейското първенство за жени.

Резултатите на Лалев и Димитрова покриват стандартите на Българската федерация по вдигане на тежести, информира Тодор Тодоров.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!