60 четения

Потомци на славни еленски родове отдадоха почит на своите предци

В Деня на Ботев, точно в 12 часа, под воя на сирените, потомци на славни еленски родове поднесоха венци пред Паметника на свободата в Елена. Организатор на проявата бяха потомците на болярина Кършо, които за осма поредна година провеждат родовата си среща в началото на юни. Срещата тази година беше посветена на 140-годишнината от Руско-турската война и на Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. Преди началото на срещата потомци на поп Сава Катрафилов, член на щаба на Ботевата чета, поднесоха цветя пред паметника в родния му град, а Кършовци – пред монумента на петимата братя революционери Кършовски.

Много еленски родове оставят трайна диря в националната ни история с делата на своите синове по време на Освободителната война и възстановяването на българската държава. Сред тях са д-р Димитър Моллов, д-р Йордан Брадел и д-р Сава Мирков, които след Освобождението работят активно за организиране на българското здравеопазване, на Червения кръст и на Българската академия на науките. Петър Горбанов завършва Робърт колеж. През 1876 г. е преводач на известния журналист и общественик Макензи, който обследва турските безчинства. По време на Руско-турската война е преводач към щаба на генерал Гурко, а след Освобождението заема отговорни държавни длъжности, кмет е на Елена. Неговият брат – Петко Горбанов, също възпитаник на Робърт колеж, се включва в разузнаването на руската армия. Неговият образ е увековечен в баралефа на Паметника на освободителите в София, представен като член на делегацията, връчила посланието до руския император. Иван Кършовски е сред първите дейци по българското освобождение, близък съратник на Левски. Записва се в българското опълчение, но тъй като владее седем езика, е зачислен като преводач на армията. За неговия брат Антон Кършовски, учил Военното училище в Букурещ, има данни, че по време на войната е съпровождал като адютант граф Алабин.

Събитието, което община Елена подкрепи и включи в календара на културните събития за 2018 г., откри заместник-кметът Десислава Шопова. С видеоприветствие към участниците в родолюбивата проява се обърна председателят на Инициативния комитет за провеждане на родовите срещи на потомците на болярина Кършо – г-жа Кристалина Георгиева, правнучка на Иван Попхристов Кършовски, чиито служебни ангажименти като вицепрезидент на Световната банка не позволиха тя да вземе лично участие в тазгодишната среща.

„Скъпи мои роднини, приятели, съмишленици и патриоти, драги еленчани, съжалявам, че не мога да бъда днес с вас на този специален ден. Искам обаче да ви прегърна всички, макар и през океана, и да ви кажа колко много значи това събиране за мен – вие сте моят род, моето семейство, моята България!“, каза в обръщението си Кристалина Георгиева.

Тържествената програма включваше два научни доклада. Първият изнесе проф. Пламен Митев от СУ „Климент Охридски“ за Руско-турската война, за боевете в еленския край в края на 1877 г. и значението им за изхода на войната. Вторият беше на доц. Светла Атанасова от Регионалния исторически музей във Велико Търново, която говори за участието на еленчани в Руско-турската освободителна война. След това представи и изложбата „Забравени снимки и гравюри от Руско-турската освободителна война“, с която гостува Търновският музей. В нашата страна тя се показва за първи път, след представянето й в Букурещкия университет за Дните на славянската култура в румънската столица. Изложбата е подредена по повод 140 години от подписването на Санстефанския мирен договор, текстовете са на три езика – български, румънски и английски. Снимките, запечатали войната в различните й лица, проследяват бойния поход на руската и румънската армия. Фотосите са от фотоархива на Иво Хаджимишев, Франц Душек и Александър Иванов, а гравюрите са предоставени от Национално движение „Русофили“, отпечатани във френско списание.

След поднасянето на венци пред Паметника на свободата участниците в срещата се поклониха и пред паметника край с. Марян, където преди години бе издигнат 9-метров Казашки кръст в памет на загиналите казаци от Трети ескадрон на 13-ти Орденски полк. Боряна Млъзева, потомка на Кършовския род, припомни паметните места в Еленския край, където признателното население издига седем паметника и братски могили в памет на загиналите руски воини и офицери.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!