59 четения

Пламна война между кмет и съветници в Златарица заради 16 000 дка общински гори

КМЕТ И ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ В ЗЛАТАРИЦА СА В ЛЮТА ВОЙНА ЗАРАДИ СТОПАНИСВАНЕТО НА 16 000 ОБЩИНСКИ ГОРИ. Градоначалникът Пенчо Чанев и местните парламентаристи от три месеца заливат институциите с жалби. Гневът на кмета, който управлява втори мандат община Златарица, бил предизвикан от изненадващата инициатива на шестима общински съветници, които задействали регистрация на общинско дружество „Златаришка гора”.

„За управител е назначен човек, който няма нужната квалификация. Според изискванията той трябва да е магистър и да има поне 3 г. стаж по специалността. Освен това в решението на Общинския съвет не е упоменато чия собственост са горите, които ще се секат, и как ще се разпореждат с тях. Оспорих нередностите, но Общинският съвет потвърди назначението, областният управител и прокуратурата си замълчаха относно нарушенията, а Изпълнителната агенция по горите направи регистрация”, изтъква Пенчо Чанев. Той потвърди, че мотивът на съветниците да създадат новата общинска структура е, че общината не управлява добре горския фонд.

„Това изобщо не е вярно, защото имаме около 40 000 лв. натрупано салдо, като всяка година от дърводобивната дейност общината е на печалба. Хората в Община Златарица не остават без дърва. Освен това Общинският съвет иска да задължи кмета да даде безлихвен заем от 20 000 лв. за новото дружество. Общината обаче не е банка”, категоричен е Чанев. Градоначалникът не крие подозренията си, че се цели да се създаде нова структура, която обслужва частни интереси. Пенчо Чанев казва още, че предложил на инициаторите да се сключи договор с Държавното горско стопанство в Елена, но общинарите не се съгласили.

Казусът стигнал до Административния съд във В. Търново, който се произнесъл в полза съветниците. Целта за създаването на дружеството била занапред освен със стопанисването на горите, да се осъществяват и други общински дейности, сред които са домашният социален патронаж, снегопочистването, ритуалите, сметосъбирането. Така съветът искал да намали цените на извършваните услуги. Част от съветниците още през март са депозирали жалба до Окръжната прокуратура във В. Търново, до Изпълнителната агенция по горите и Агенция „Държавна финансова инспекция“, в която настояват за проверка на разпореждането с горския фонд. „Има съмнения, че от 10 г. на търговете за дърводобив се явяват фирми, зад които стоят едни и същи лица. Не се спазват и ценоразписите за физически и за юридически клиенти. Чакаме констатациите на компетентните органи по подадения от нас сигнал”, споделят още общинските съветници.

Н. ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!