19 четения

До неделя продължават да се редуват сутрешно слънце и следобедни дъждове. Вторник на места са възможни градушки

През нощта ще има променлива облачност и на места ще превали дъжд, придружен от гръмотевици. Ще духа слаб вятър от запад. Минималните температури ще бъдат между 15 и 18. За В. Търново се очаква минимална температура около 16 гр. Преди обяд ще преобладава време с незначителна до променлива облачност. Следобед ще се развива купеста облачност и на места ще превали дъжд, придружен от гръмотевици. Възможни са и градушки. Ще духа слаб вятър от запад-северозапад. Максималните температури ще бъдат между 26 и 29. За В. Търново се очаква максимална температура около 27 гр. Атмосферното налягане бавно ще се повишава. На тази дата най-високата измерена максимална температура във Велико Търново е 35.9 гр. през 1909 г., а най-ниската измерена минимална температура е 6.0 гр. през 1977 г. Слънцето ще изгрее в 05 часа и 40 минути и ще залезе в 20 часа и 51 минути. Фаза на Луната: шест денонощия след пълнолуние.

През по-голямата част от периода – до неделя, времето ще се задържи с приблизително еднакъв дневен ход. Преди обяд ще има незначителна до променлива облачност. След обяд ще се развива купеста облачност и на места ще превали дъжд, придружен от гръмотевици. В петък преди обяд около р. Дунав се очаква намалена видимост, на места до мъгла и значителна ниска облачност. Във вторник и сряда ще духа слаб вятър, във вторник от запад, в сряда – без определена посока. От четвъртък до събота ще духа слаб вятър от източната четвърт. В неделя вятърът ще бъде слаб от запад. Минималните температури ще бъдат между 15 и 18, максималните температури постепенно ще се повишават до събота – от 27 – 30 във вторник, до 31 -34 в събота. В неделя максималните температури ще бъдат между 27 и 30. В понеделник се очаква време със значителна облачност и превалявания от дъжд. Ще духа слаб вятър от северната четвърт. Минималните температури  ще бъдат между 14 и 17, максималните ще бъдат между 25 и 28.

Над западните и централните части на Стара планина от вторник до неделя преди обяд ще има незначителна до променлива облачност. След обяд ще се развива купеста облачност и на места ще превали дъжд и ще прегърми. Във вторник ще духа слаб до умерен вятър от северозапад, в сряда – от южната четвърт. От четвъртък до неделя ще духа умерен вятър от западната четвърт. Максималните температури на 1200 м от вторник до събота постепенно ще се повишават – от около 17 гр. във вторник до около 22 в събота. В неделя се очаква захлаждане и максималната температура на 1200 м ще бъде около 15 гр. В понеделник ще има значителна облачност с превалявания от дъжд и гръмотевици. Ще духа умерен до силен вятър от север-северозапад. Максималните температури на 1200 м ще бъдат около 16. Температурите на 2000 м през целия период ще бъдат с около 5 – 6 гр. по-ниски от тези на 1200 м.

 

 

НИМХ – Филиал Плевен, ХМО – В. Търново

Дежурен синоптик: Николай Ятански

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *