47 четения

Витамин D намалява риска от спонтанен аборт

Жените, които са имали спонтанен аборт, е по-вероятно да забременеят и да родят дете, ако имат адекватни нива на витамин D в организма си, сочат резултатите от изследване, цитирани от ЮПИ.
„Получените резултати навеждат на мисълта, че витамин D може да има защитна роля при бременност“, заяви ръководителката на екипа Съни Мъмфорд от Американския национален институт за детско здраве и човешко развитие.
Предишни изследвания установиха, че инвитро оплождането е по-успешно сред жените с високи нива на витамин D в организма.
За целите на новото изследване са проучени нивата на витамин D у 1200 жени, които са имали спонтанен аборт, преди отново да забременеят. Нивата му отново били тествани, когато участничките били в 8-ата седмица от бременността.
Макар да не е открита причинно-следствена връзка, изследването показа, че участничките с достатъчно високо ниво на витамин D в организма – 30 или повече нанограма на милилитър кръв, са с 10 процента по-голям шанс да забременеят и с 15 процента по-голяма вероятност да родят живо дете в сравнение с жените с по-ниско ниво на въпросния витамин.
Що се отнася до бременните жени, всяко увеличаване на нивото му с 10 нанограма на милилитър кръв било свързано с 12 процента по-малък риск от спонтанен аборт. Учените отбелязват, че в 8-ата седмица от бременността нивата на витамин D вече не са свързани с риск от помятане.

ИЗТОЧНИК: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!