63 четения

3420 участници на „Авлига пее“, за 14 г. депутат за пръв път уважи събора

7-годишната Елмира пя в 100-годишната народна носия

С РЕКОРДНИЯ БРОЙ ОТ 3420 УЧАСТНИЦИ, СРЕД КОИТО 135 ДЕЦА, приключи тридневният събор „Авлига пее“ в неделя късно вечерта. Надпяването с песни на Мита Стойчева в Обединение се проведе за 14-и път, но за пръв път мероприятието бе уважено от депутат. Да види и чуе на откриването в петък дойде Весела Лечева, която също положи цветя пред паметника на великата народна певица.

В своеобразна атракция се превърна 7-годишната Елмира Кардашева от читалището в Козар Белене, която се появи на събора в автентична народна носия на 100 години. Носията се облича от четвърто поколение. Била е на нейната прабаба, баба, леля и сега се носи от Елмира. Тя се състои от риза, която е най-долната част, после е кърпа и отгоре е кутнията, която е привързана с мендил (престилка) и завършва с везани терлици. Така облечено, момичето изпълни песните „Лиляно ле, Лилянчице“ и „Садила мома“ и получи втора награда в първа възрастова група.

Молитва преди излизане на сцената

През трите конкурсни дни на откритата сцена на площада в селото представиха своите изпълнения 158 групи, 219 индивидуални участници, от които рекордният брой от 135 деца. По регламент всички участници изпълняваха поне по една песен на голямата народна изпълнителка Мита Стойчева, родом от Обединение. Професионалното жури с председател проф. д-р Тодор Киров, от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив, беше изключително затруднено в оценяването и присъждането на наградите. Безспорно всички участници се бяха подготвили много добре и

Весела Лечева уважи събора

представяха своите песни и обичаи с много любов, усмивки и настроение.

Една от най-малките участнички в събора беше Галия Станева на 5 години от Павликени. Със съпровод на народен оркестър „Извор” тя изпълни песента на Мита Стайчева „Млад овчар мома водеше”. Малката Галия е научила тази песен само за десет дни и за своето изпълнение получи трета награда в първа възрастова група. Марина Григорова, на 83 години от Масларево, беше една от най-възрастните изпълнителки тази година. Със своето изпълнение на песента на Мита Стойчева „Седнала ми е, седнала, Димитровата майчица”, тя спечели трета награда в трета възрастова група.

Приз „Мита Стойчева“ в различните категории бяха присъдени на малката Калина Колева от Обединение, за индивидуални изпълнители над 20 години – на Радостина Русева от Българско Сливово, за певчески състави до 20 години – на квартет „Славейче” от Обединение и други. Приз за автентичен фолклор беше присъден на група за автентичен фолклор „По липнишки” – от Горна Липница, за пресъздаване на автентичен обичай „Калесване на кръстник”. Специалната награда на кмета на община Полски Тръмбеш беше присъдена на група за народни песни от читалището в Раданово. Наградата на кмета на село Обединение получи група за народни песни „Северняшка китка” от читалището в Страхилово.

Нели ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!