55 четения

Баба продава книги, гоблени и антики, за да изпрати внучката си на курс по компютърно програмиране

75-ГОДИШНА ЖЕНА ОТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ИМА СКРОМНА МЕЧТА – ДА ОСИГУРИ ЗА ВНУЧКАТА СИ ТАКСАТА ЗА ЖЕЛАН КУРС ПО ПРОГРАМИРАНЕ В СОФИЯ. Пенсионерката всеки ден излиза от дома си с огромна пазарска чанта, пълна с книги, плетива, антики и други вещи, които продава в парковете „Дружба“ и „Марно поле“ в старата столица за символични суми. Жената е вдовица, с хронични заболявания, получава минимална пенсия и едва свързва двата края, но за себе си не иска нищо. Казва, че единственото, което я интересува, е да помогне на любимата си внучка.

75-годишната старица разказа, че навремето работела в библиотека, а после в книжарница и оттам се зародила любовта й към книгите. На младини често си купувала по някое издание и така събрала огромна колекция от над 5000 книги. Сред тях са най-хубавите творби на Иван Вазов, Христо Ботев, Йордан Йовков, Емилиян Станев, Димитър Димов… Има и томове от световна класика…

„Давам ги по два лева. Случва се даже да се пазарят и да искат да смъкна цената на лев. Ако не ги обичах толкова много тези книги, сигурно щях да отида да ги дам в пунктовете за изкупуване на хартия“, жалва се пенсионерката.

Редом до изданията подрежда и терлици за бебета, за по-големите деца, дамски и мъжки. Тези стоки са по-скъпи – по 3 лв. за чифт.

На импровизирания щанд има будилник от 1967 година, чепкало за вълна, малка газова лампа, стари монети от миналия век. Наредила е и гоблени, ушити лично от нея, които мечтаела да подреди един ден в изложба.

„Въпреки жегата стоя, докато не изкарам поне 10 – 20 лв. Не мога да почна да прося като тези, които обикалят и досаждат на хората с подвиквания. Срам ме е да прося, а и никой не е длъжен да ми дава пари току-така“, споделя жената.

Започнала да продава преди 30 дни, крайната й цел е 1000 лв., а до момента е събрала малко над 200 лв. Внучката не знае, че продава книги, терлици и вехтории, а и няма намерение да й казва, защото със сигурност ще се възпротиви.

„Правя го тайно от нея. Затова не искам да ме снимате, а да помоля всеки, който мине през щанда ми – да си вземе нещичко“, завършва бабата.

Галина ГЕОРГИЕВА

2 коментара за “Баба продава книги, гоблени и антики, за да изпрати внучката си на курс по компютърно програмиране

 • 05.06.2018 в 13:02
  Permalink

  В Университета на Наков е безплатно. Ще научи достатъчно, и ще има хляб за нея. Иначе аз завърших нашия Университет – и там доста излишни математики се учат. Научих се да кодвам от Наков, и тук на работа.

  Отговор
  • 06.06.2018 в 20:16
   Permalink

   В университета на Наков изобщо не е безплатно 😀 Но пък за сметка на това в интернет могат да се намерят достатъчно безплатни материали за самообучение, било то от архивите на Телерик и Софтуни или пък от YouTube. Стига човек да има желание да се научи разбира се 🙂

   Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!