9 четения

Излъчващите светлина електронни устройства предизвикват смущения в съня

Използването на излъчващи светлина електронни устройства, като компютри, лаптопи и таблети, може да повлияе негативно върху бързината на заспиването, сочат резултатите от изследване, цитирани от Лайф.
Прекомерното използване на компютри и таблети във вечерните часове води до смущения в съня и нарушения на циркадния ритъм.
Учени извършили експеримент с доброволци на възраст между 22 и 28 години, на които било предложено да прекарат по 5 вечери пред компютърния екран и в четене на книги, вестници или други печатни издания. Ползвалите компютри участници уверили, че заспивали с половин час по-късно от обикновено. Освен това се оплакали от сънливост и загуба на концентрация сутрин и от прекалена бодрост във вечерните часове.
Учените изяснили също, че ползването на въпросните устройства потиска производството на хормона мелатонин, който отговаря за периодите на сън и бодърстване.
„Получените резултати показват, че излъчващите светлина електронни устройства имат биологичен ефект“, отбеляза д-р Джийн Дъфи от болницата „Бригам енд уиминс“ в Бостън и Харвардския медицински институт.

ИЗТОЧНИК: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!