64 четения

Началникът на отдел „Киберпрестъпност” в ГДБОП Явор Колев: „Над 70 случая на сексуално насилие над деца са регистрирани миналата година“

Дискусия за киберпрестъпността и безопасното поведение в интернет се състоя във Велико Търново, която е част от европейска кампания. „Над 70 случая на сексуално насилие над деца за регистрирани миналата година, а само тези дни има два ареста в Кюстендил“, каза шефът на „Киберпрестъпления”, в ГДБОП Явор Колев, участник във форума. Във Велико Търново той се включи в дискусия с ученици, посветена на киберсигурността и обясни, че службите не могат и не бива да следят активността на хората в интернет. Явор Колев посъветва учениците да не правят публични профилите си в социалните мрежи за непознати, а родителите да следят активността на децата си в интернет.

Последните статистики показват, че децата между 5 и 15 години прекарват поне по 15 часа седмично в интернет, посочи евродепутатът Ева Майдел.“Едно на всяко пето дете се среща с човек, когото първо е срещнало онлайн. 90% от кибератаките в Европа се случват по неволна човешка грешка“, допълни още тя по време на организирания от нея и областния управител проф. Любомира Попова форум.

Н. ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!