47 четения

120 млади юначета бяха на гости във Военния университет

120 ДЕЦА ОТ І ДО ІV КЛАС, КОИТО СА УЧАСТНИЦИ В ХІV НАЦИОНАЛЕН ДЕТСКИ ОЛИМПИЙСКИ СЪБОР „ЮНАЧЕ“, ГОСТУВАХА ВЧЕРА В НАЦИОНАЛНИЯ ВОЕНЕН УНИВЕРСИТЕТ „ВАСИЛ ЛЕВСКИ“. Малчуганите наблюдаваха демонстрация на моменти от строевата подготовка, през която преминават курсантите. Бъдещите офицери от представителната част на НВУ показаха на малките си приятели и хватки с оръжие. След това всички заедно упражняваха маршови стъпки и изпълнението на строеви команди.

В еленското село Мийковци се проведе тази година Националният олимпийски събор „Юначе“. В него участваха деца от цялата страна. Областта ни беше представена от малките юначета на НУ „Цани Гинчев“ в Лясковец.

„Дружество „Юнак“ е най-старата обществена организация в нашата страна. На 123 г. сме и продължаваме традицията на революционните комитети, създадени от Левски, както и на последвалите след това гимнастически стрелкови дружества“, обяснява Никола Проданов, председател на „Български юнак“, сдружение с идеална цел с обществена полза. И допълва, че именно първият председател на „Юнак“ Тодор Йончев слага подписа си при учредяването на съвременното олимпийско движение. А така и България става учредител и една от 14-те страни в света със специален статут в олимпийското движение.

Затова на всеки събор малчуганите следват олимпийски ритуали – запалват олимпийския огън, състезават се в юнашки трибой, получават медали и закриват събора си официално. Трибоят включва гимнастическа композиция, майсторско изпълнение на стихотворение на спортна тематика или авторско, написано от децата, както и конкурс за рисунка със спортна тематика.

Досега в юнашкото движение са участвали само децата от началния курс на обучение. Но с решение на Министерския съвет, в дружеството вече ще могат да се подготвят ученици до ІХ клас.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Сн. Светослав СТЕФАНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!