Младата нефроложка д-р Грета Данкова избра търновската болница пред чужбина | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Младата нефроложка д-р Грета Данкова избра търновската болница пред чужбина

Публикувана на: 06.06.2018г. 6919 прегледа

Д-р Грета Данкова взема специалност по нефрология миналия декември. Интересът към медицината у нея се зародил още в началното образование, впечатлена от хуманитарните науки. След VІІ клас била приета в ПМГ „Васил Друмев“ в профилирана паралелка по биология, после учи медицина в Плевенския университет. Казва, че е първият лекар в семейството и съвсем сама взела решението да се отдаде на тази професия. През 2010 година полага Хипократова клетва и няколко месеца по-късно започва работа в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“. Станала част от отделението по хемодиализа като лекар ординатор, а след 2 години се зачислила като специализант в звеното.

„Работата в отделението е по-специфична от тази в останалите медицински структури. Имаме постоянен контингент от пациенти, на които помагаме всяка седмица по график. Правим хемодиализа – извънбъбречен метод за пречистване на кръвта. Пациентите, които са на програмирано диализно лечение идват 3 пъти седмично за 4-часовата процедура“, обясни младата лекарка и допълни, че постоянният контакт с тях позволява и опознаването им като личности.

„32-годишната лекарка разказа, че няма да забрави един от пациентите в отделението, който срещнала по време на специализацията си. Той се казвал Чавдар и в продължение на 25 години бил на хемодиализа. За съжаление, наскоро починал в дома си. „За тази процедура няма почивни дни, няма празници. Ако я пропуснеш, изходът е фатален“, коментира д-р Данкова.

Тя обясни, че когато бъбреците откажат да изпълняват функцията си, има няколко варианта за лечение – трансплантация, конвенционална диализа в отделението или перитонеална диализа, която пациентът сам извършва в извънболнична обстановка.

Освен в отделението по нефрология д-р Данкова от 3 години дава дежурства и в Специализирана болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания „Д-р Трейман” в старата столица. Там се грижи основно за пациенти с дихателна недостатъчност, хронично-обструктивна белодробна болест, пневмония, туберколозно болни.

Въпреки тежките условия в здравната система младата докторка няма желание за работа в чужбина. „Колкото и да се доказваш зад граница, винаги оставаш чужденец. Тук са родителите ми, чувствам отговорност към тях и към пациентите във Велико Търново“, завършва д-р Данкова.

Галина ГЕОРГИЕВА

Сн. Светослав СТЕФАНОВ

loading...

Коментари за "Младата нефроложка д-р Грета Данкова избра търновската болница пред чужбина"

 • 06.06.2018 в 14:52

  сладурана.. браво!

  Отговор
 • 06.06.2018 в 14:57

  Радвам се,че има млади и перспективни доктори като др.Данкова.Тя е нашето бъдеще:)))?

  Отговор
 • 14.07.2018 в 20:55

  Освем да те вкучи на диализа друго не може в медицината в бг е 100 години назад въе всякакво отношение

  Отговор
 • 14.07.2018 в 23:47

  Тази ако е нефроложка аз съм космонавт на марс

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!