2 четения

Кафето увеличава работоспособността и концентрацията

Учени от университета на Охайо и Калифорнийския университет в Дейвис установиха, че употребата на кофеин увеличава концентрацията и работоспособността на хората, които работят в екип, съобщи Лента.
Изследването обхванало 72-ма студенти, които не знаели за целите на експериментите и смятали, че им предстои да дегустират нова марка кафе и да изберат заедно тема за групова дискусия. Изискванията за подбора на участниците включвали умерена консумация на кафе – до 4 чашки дневно, и липса на алергии. Доброволците били разделени на две групи. Участниците в първата група получили напитки, съдържащи по 270 милиграма кофеин, преди обсъждането на темите, а участниците във втората (контролна) група – след обсъждането им. След като участниците консумирали кафе преди или след обсъждането, им било предложено да помислят 15 минути над темата за международното протестно движение „Окупирай“ и да дадат препоръките си за включването й в списък с теми за групова дискусия. На доброволците било предложено също да преценят нивото на проявения от тях самите и от другите участници интерес към обсъждането.
Оказало се, че употребата на кафе преди изпълнението на задачите подобрило 1,4 пъти оценката за работоспособността на екипа в сравнение с контролната група. Участниците в първата група освен това уверили, че се увеличила концентрацията им. Друг експеримент с участието на 62-ма студенти, които консумирали кафе или безкофеиново кафе, показал аналогични резултати.

ИЗТОЧНИК: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *