11 четения

Реденето на опашка е вредно

Британците може и да се славят със склонността си да се редят на опашки, но тази практика е вредна, пише в. „Дейли експрес“, позовавайки се на резултатите от проучване на германски специалисти.
Изследователи от Аахен са установили, че последните хора на дълга опашка обикновено изпитват скука, нетърпение и физически дискомфорт. В действителност обаче още по-лошо е положението на индивидите в началото й. За тях е особено стресиращо да знаят, че зад тях има куп недоволни потребители, които очакват те бързо да приключат и да „разчистят пътя“. Това напрежение често води до неразумни решения и паническо закупуване на непотребни артикули.
За целите на проучването специалистите са анализирали поведението на индивиди в няколко различни ситуации, сред които редене на опашка пред банкомат или на касата в супермаркет.
Поведението в подобни случаи се свързва с т.нар Теория на социалното влияние.
„Преживяването за клиентите се влошава в съответствие с увеличаването на опашката зад тях. С придвижването напред от клиента се очаква възможно най-бързо да приключи с плащането, за да спази установените социални очаквания, което в случая е натоварващо и често води до лоши решения“, пишат авторите на изследването в сп. „Journal of Retailing“.

ИЗТОЧНИК: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *