51 четения

Над 250 изпълнители идват в Елена за празника „Балканът пее и разказва”

В събота гостоприемна Елена ще посрещне над 250 участници в традиционния празник „Балканът пее и разказва“ на градовете Елена, Трявна, Дряново, Котел, Гурково и Твърдица. Възрожденският град тази година е домакин на уникалния фестивал с над 45-годишна история, който е включен в Националния културен календар за 2018.

В събота представителите на градовете ще се съберат в Архитектурно-историческия комплекс „Даскалоливница“, откъдето в 10,30 часа ще тръгне празничното шествие „Добре сте ни дошли“ до площад „Христо Ботев“. Тук ще бъде издигнато знамето на празника и всички участници и гости на културното събитие ще бъдат поздравени от кмета на общината инж. Дилян Млъзев.

От 11 часа започва дефиле „Хубост българска“ на автентични носии – мъжка, женска и детска, от балканските градове. Началото на празничната програма е от 11,15 часа с поредност на изявите съгласно жребия – Елена, Котел, Гурково, Твърдица, Трявна и Дряново. След 14 часа ще бъдат обявени резултатите от фотоконкурса „Мой град, моя гордост“ и наградени победителите. Най-добрите снимки могат да се видят в изложба, уредена в Туристическия информационен център в града.

От 2012 година празникът има своя летописна книга, която със знамето се предава на следващия домакин. Фестивалът в Елена ще завърши с надиграване между най-добрите танцьори от шесте града.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!