След 37 години в най-тежкото отделение медицинската сестра Светлана Стойчева не смята да се разделя с професията | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

След 37 години в най-тежкото отделение медицинската сестра Светлана Стойчева не смята да се разделя с професията

Публикувана на: 08.06.2018г. 5021 прегледа

ЦЕЛИЯТ СЪЗНАТЕЛЕН ЖИВОТ НА МЕДИЦИНСКАТА СЕСТРА СВЕТЛАНА СТОЙЧЕВА Е ПРЕМИНАЛ В МОБАЛ „Д-Р СТЕФАН ЧЕРКЕЗОВ“. Това не остава незабелязано и наскоро по повод Деня на сестринството тя бе отличена с награда за цялостен принос в развитието на здравните грижи в категория хирургични грижи. 60-годишната жена предстои да се пенсионира догодина, но има желание да продължи работа, защото обича професията си и да помага на хората.

Светлана е от Велико Търново и първата в семейството, избрала да работи в здравеопазването. Желанието й било да стане лекар, но след кандидатстването не я приели. Не се отчаяла и завършила Медицинския институт за подготовка на здравни кадри във Велико Търново.

„Оказа се, че работата много ми допада и днес се чувствам удовлетворена и доволна от това, което правя. Отказах се от желанието да стана лекар, защото се омъжих, намерих си добро работно място и мисля, че призванието ми е да съм медицинска сестра“, признава си Светлана.

Да бъде хирургична медицинска сестра пък било предначертано, защото това било единственото свободно място в болницата. Не знаела какво я очаква, но още в първия си работен ден осъзнала, че може да се справи. И така до днес – сестра Стойчева не е сменяла отделенията. Все още е в Първа хирургия, но работата в звеното много се променила с годините.

„ДОКУМЕНТАЦИЯТА СТАНА МНОГО. ВЕЧЕ НЯМАМЕ ТОЛКОВА ВРЕМЕ ЗА БОЛНИЯ, ЗАЩОТО СМЕ ЗАТРУПАНИ С ПИСАНЕ. Усеща се кадровият дефицит, а заболяванията станаха по-тежки и спешността се увеличи. Например в момента имаме 7 болни – 5 от тях са в много тежко състояние“, разказва Светлана.

Макар догодина да й предстои пенсиониране, тя няма намерение да се отдаде на заслужена почивка и твърди, че не е уморена от работата. Според нея в натовареното ежедневие медицинската сестра успява най-лесно да постигне добра комуникация и отношения с настанените в отделението.

„ЖИВОТЪТ МЕ НАУЧИ, ЧЕ ТРЯБВА ДА СЪМ ТЪРПЕЛИВА И ВИНАГИ ДА ПОДХОЖДАМ С БЛАГА УСМИВКА КЪМ ВСЕКИ. Заради работата ми познати, приятели и дори съседи очакват помощ от мен. За всичко се обръщат към мен, а аз не мога да ги разочаровам. Заради професията обаче не мога да съм близо до семейството си, когато има нужда от мен. Това най-много ми е тежало винаги“, заяви 60-годишната жена.

През цялото време, в което работи в болницата, се сблъсквала с многобройни тежки случаи, но по нейни думи колкото и години да работиш като медицинска сестра, смъртта никога не се приема.

Сестра Стойчева сподели, че не е имала амбиция за работа в чужбина и в родния си град се чувства най-добре. Нейна най-голяма радост са внуците й, а вече вярва, че ще има и кой да наследи професията й.

Галина ГЕОРГИЕВА

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!