martineli

martineli

Ароматен пушек на скари и хиляди любители на суджука превзеха Горна Оряховица за дванайсети път

АРОМАТЕН ПУШЕК НА СКАРИ ПРЕВЗЕ ГОРНА ОРЯХОВИЦА ЗА ТРАДИЦИОННИЯ ПРАЗНИК НА СУДЖУКА, КОЙТО СЕ ПРОВЕДЕ ЗА ДВАНАЙСЕТИ ПОРЕДЕН ПЪТ. Хиляди хора от града и съседни области дойдоха да похапнат прочутия деликатес и да се насладят на богата фолклорна програма. За броени минути след официалното откриване на фестивала масите пред сцената се изпълниха с компании, които замезваха с горнооряховски суджук и утоляваха жаждата си с бира. Жежкото време не отказа посетителите да прекарат деня си в похапване и забавления. Пред щандовете на местните фирми за производство на деликатеса се извиваха дълги опашки и поради огромния наплив се наложи някои да се хранят на крак. Всички обаче бяха единодушни, че това е най-вкусният суджук, който да опитвали. И това не е случайно заключение, коментираха майсторите колбасари. Те припомниха, че рецептата се пренася от поколение на поколение и датира от 16-и век. Увериха, че климатът в региона е сред основните причини за неповторимостта на деликатеса, а използването само на натурални съставки го превръщат в уникален за България и света.

За официалното откриване на празника дойдоха министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, директорът на фонд „Земеделие“ Живко Живков и заместникът му Иванка Мизова, областният управител на Велико Търново проф. Любомира Попова, народните избраници Клавдия Ганчева и Станислава Стоянова, директорът на Асоциацията на месопреработвателите в България д-р Светла Чамова и други. В по-късните часове към тях се присъединиха и зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов заедно с кмета на старата столица Даниел Панов.

„Този пресован сурово-сушен продукт, произвеждан от раздробено говеждо месо и подправки, е уникален за региона на Горна Оряховица. Безспорно не само местната промишленост, но и ние можем да се гордеем с факта, че горнооряховският суджук е първият български продукт със защитено географско наименование. Той бе вписан в Европейския регистър през 2011 година. Добрият пример, даден от сдружение „Раховец 2007”, беше последван и от сдружение „Традиционно сурово-сушени местни продукти”. То кандидатства за регистрация на храни с традиционно специфичен характер – филе „Елена”, роле „Трапезица”, панагюрска луканка, говежда пастърма. Щастлив съм да съобщя, че е налице ръст в производството на горнооряховски суджук, което способства за повече работни места и запазване на традиционните кулинарни и културни традиции, свързани с производството на продукта. Министерството на земеделието, храните и горите ще продължи да подпомага производителите на деликатеса”, заяви от сцената Румен Порожанов . Той получи подарък кошница с емблематичния за региона продукт и още няколко вкусни колбаси от местните производители.

Домакинът на събитието – кметът на Горна Оряховица Добромир Добрев, коментира, че благодарение на този празник много хора са успели да се докоснат до прочутия суджук и да се запознаят с местните традиции по производството му.

„Заслужено нашият деликатес стана първият български продукт със защитено географско указание. Той олицетворява вековна традиция, безкомпромисно качество и неповторим вкус”, допълни градоначалникът.

Само три фирми от региона имат право да произвеждат горнооряховски суджук. Една от тях е „Родопа Горна Оряховица – 96” ЕООД, на чийто щанд имаше постоянно оживление и интерес към вкусотиите, които предлага. Сред изложените мръвки освен горнооряховски суджук имаше в изобилие и от другите най-продавани продукти на фирмата – „Горнооряховски дядо”, „Домашно сухо”, „Сушеница”, филе „Елена“, „Петрохан“.

„ИЗРАБОТВАМЕ СУДЖУКА ПО СТАРАТА ТЕХНОЛОГИЯ ОТПРЕДИ ПОВЕЧЕ ОТ 300 ГОДИНИ. Рецептата не е изменена с изключение на това, че вече използваме съвременни европейски машини за сушене и не сме зависими от сезонността, както е било едно време. Произвеждаме през цялата година и използваме говеждо месо, което е с изключително добри качества”, обясни Иван Петров, отговорник на производството във фирмата. Той уточни, че животните са от собствени ферми на „Родопа Горна Оряховица – 96” ЕООД и така се гарантира сигурността в качеството на основната суровина. По негови думи, първо се извършват няколко технологични процедури с месото, докато започне същинската част по правенето по суджука, а до финала на крайния продукт минават от 14 до 20 дни. Срокът на годност е минимум 2 месеца, а с използването на вакуум технологиите, които не променят вкуса, се запазва до 6 месеца.

„Произвеждаме тонове на месец, има голямо търсене и износ за почти цяла Европа. Най-търсен е в Германия, Холандия, Белгия, а интерес има дори и от Швейцария. Във фирмата работят около 60 души, но нуждата от нови работници е непрестанна”, допълни Петров.

ОСВЕН НА ВКУСОТИИ, ПРИСЪСТВАЩИТЕ СЕ РАДВАХА И НА ХРАНА ЗА ДУШАТА. На сцената на празника се изявиха фолклорен клуб „Балканика“, оркестър „Елит фолк“ и сестри Диневи. Бурни аплодисменти получиха певците от формация „Паскалев – Пловдив“, а спектакълът „Молитва за България“ на Поли Паскова и ансамбъл „Чинари“ бе кулминацията на фестивала. Аткрактивният актьор Ненчо Балабанов бе водещ на програмата, а колоритността на събитието се допълваше от изпълненията на местни самодейни състави.

Присъстващите гледаха театрална постановка „Горнооряховски суджук – значим и прочут“ по Чудомир, а в неделя оркестър „Плам“ подгря публиката за концерта на народната певица Пепи Христозова. Фестивалът завърши с участието на една от големите звезди на българската естрада Кичка Бодурова.

Галина ГЕОРГИЕВА

loading...

Един коментар за “Ароматен пушек на скари и хиляди любители на суджука превзеха Горна Оряховица за дванайсети път

  • 11.06.2018 в 13:28
    Permalink

    Всичкото хубаво, но кога ще направят праздник на смъкване на шкембетата , че както се е разял този народ незнам докъде ще стигне. Всичкото хубаво ма трябва да има ганици на всичко.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *