48 четения

„Орел на Дунава” събра в Свищов 200 реенактори от Италия, Украйна, Румъния и България

Гладиаторски битки, спектакъл от Еврипид и антично кулинарно шоу видяха зрителите на фестивала

БЛИЗО 200 ВОЙНИ СЕ ВКЛЮЧИХА В ГОЛЯМАТА БИТКА НА ДВЕТЕ СУПЕРСИЛИ НА СВОЕТО ВРЕМЕ – ДАКИ И РИМЛЯНИ, пресъздадена от участниците в ХІV фестивал „Орел на Дунава“. Реенакторите показаха в детайли победоносния поход на император Траян в Дакия и предизвикаха интереса на стотици жители и гости на крайдунавския град.

10 групи от Италия, Румъния, Украйна и България се включиха във фестивала на античното наследство тази година. За три дни те успяха да върнат времето назад и да покажат бита, работилниците и занаятите, военните лагери и тренировки на бойците от Древния Рим.

„За първи път към нас се присъединиха реенактори от Украйна и Румъния и групите се оказаха чудесни попадения. Украинците от „Бурдони Черна” представиха древните песни и музиката на викингите и келтите. Румънците се включиха в традиционните демонстрации на гладиаторски битки. Именно с тях тази година пристигна единствената жена гладиатор Ретиария“, представя част от участниците Стоян Проданов, който е председател на Съвета по туризъм в Свищов. Тези дни той се подвизава и с италианското си име Гай Корнелий Руфус, главнокомандващ на Първи италийски легион, станувал в днешния Свищов, известен в Античността като Нове, основан от Клавдий през първи век сл. Хр.

Програмата на феста включваше още спектакъла „Троянки“ от Еврипид, представен от Университетския театър към НБУ, демонстрация на полева кухня, в която се вихри Лео Бианки и римска сватба благодарение на която за малко гладиаторите обявиха примирие.

Фестивалът започна още в петък вечерта и беше открит от кмета на Свищов Генчо Генчев и от римския император Нерон, известен днес и като Серджио Якумони, председател на групата „Сторико Романо” от Рим, най-голямата и най-влиятелна група за римско-антични възстановки в света. Други двама видни мъже – посланикът на Суверенния орден на Малта в България Н.Пр. Камило Цуколи и проф. Николай Овчаров получиха наградите на фестивала. Негово Превъзходителство г-н Цуколи беше удостоен с приза „Орел на Дунава“ за популяризиране на културно-историческото наследство, а археологът проф. Овчаров с отличието за опазване на културно-историческото наследство.

АНТИЧНОТО КУЛИНАРНО ШОУ, В КОЕТО СЕ ВКЛЮЧИХА ПОЧТИ ВСИЧКИ ГРУПИ И КУЛИНАРНИЯТ СПЕЦ ЛЕО БИАНКИ, И ТАЗИ ГОДИНА се радваше на завиден интерес заради възможността в края всички да опитат от римските специалитети.

Повече от два часа Лео Бианки приготвя специалитета си паста „Матричана“, с която успя да нагости 200 души. „10 кг беше пастата, но стигна за много хора, защото е тежко и хранително ястие и с малко количество можеш да утолиш глада си. Оригиналната рецепта е без лук, обаче аз сложих лук за вкус. Италианците, които и днес приготвят тази паста, в зависимост от региона, в който живеят, също ползват лук или чесън. Сещате се, че не може без зехтин, яйца има в пастата, люто, защото това ястие го правя пикантно, бяло винце, малко сол. Подчертавам малко, защото се добавя и сирене пекорино, което е козе и си е солено по принцип“, обяснява рецептата си Лео Бианки. После допълва, че пастата е кръстена на италианския град Матрича, който отскоро е част от областта Лацио. Освен това градчето стана известно с унищожителното земетресение, убило много хора преди година и половина. За да почете паметта им и за да разкаже повече за градчето, Лео Бианки избрал именно тази рецепта.

В късния следобед в събота бяха представени и всички групи с демонстрации, танци, обичаи и ритуали. Фестивалът приключи в неделя, когато участниците преминаха в тържествен парад по улиците на Свищов.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Сн. авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *