11 четения

Добрият сън и малко количество вино намаляват риска от сериозни болести

Комбинацията от качествен сън, малко количество вино и физическа активност позволява да се намали вероятността от тежки заболявания, съобщи сайтът Лайф.
Учени от Лондонския университетски колеж заключиха, че добрият сън, който презарежда мозъка и нервната система, „глътка“ вино (25 мл) и редовните физически упражнения дават възможност да се избегне рискът от сериозни заболявания, включително от неизличими мозъчни болести, като болестта на Алцхаймер.
Изследване на гръбначно-мозъчна течност у мишки е показало, че подобна комбинация оптимизира процесите на самопочистване в лимфната система и нормализира състоянието на организма. Установено е, че редовният сън позволява да се нормализира не само мозъчната активност, но и обменът на веществата, давайки възможност на гризачите да станат по-активни в сравнение с мишките, които преднамерено били лишени от нормален сън.
При това учените изяснили, че малките дози алкохол в разстояние на един месец ускоряват прочистването на организма от токсини с 30-40 процента. Съществува обаче и обратен ефект – в случай че употребата на алкохол е прекалена, мозъчната активност ще намалее и ще се влоши функционирането на невронните връзки.

ИЗТОЧНИК: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!