Галилейското езеро в Израел ще се захранва с обезсолена морска вода

Галилейското (Тивериадското) езеро – главният резервоар със сладка вода в Израел, за пръв път ще бъде захранвано с обезсолена морска вода, за да се покачи нивото му след 5 години суша, оповести експерт от израелското министерство на енергетиката, цитиран от Франс прес.
Одоборен наскоро от правителството план предвижда до 2022 г. да се изливат до 100 милиона куб.м обезсолена морска вода годишно в Галилейското езеро. Тя ще бъде доставяна по една от вливащите се в езерото реки и ще осигури снабдяването с вода на населението.
За целта ще бъдат построени два завода за обезсоляване на морска вода – в Западна Галилея в северната част на Израел и в Нахал Сорек в южната част на страната. Те трябва да произвеждат 300 милиона куб.м обезсолена морска вода годишно до 2023 г.
Понастоящем функционират 5 подобни завода, които доставят 670 милиона куб.м обезсолена морска вода годишно, поясни експертът Йешезкел Лифшиц.
Целта е до 2030 г. производството да достигне 1,1 милиарда куб.м обезсолена морска вода годишно и дори 1,2 милиарда куб.м, ако това е нужно.
Лифшиц отбеляза, че 80 на сто от консумираната от израелските домакинства питейна вода е доставяна от тези заводи за производство на обезсолена морска вода.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.