Откриват обновената зала „Археология” в Исторически музей – Горна Оряховица

На 16 юни (събота) от 11.00 часа в горнооряховския музей ще бъде официално открита реновираната археологическа експозиция. Новите съоръжения имат за цел да създадат благоприятна среда за съхраняване и представяне на движимото културно наследство. В модерната зала за първи път ще намерят място предмети с научна стойност, съхранявани до момента в хранилището на музея. Новата експозиция ще представи и най-ценните находки от подновените през 2015 г. разкопки на крепостта Ряховец.

Археологическите занимания с деца и семейства ще бъдат обогатени с нов интерактивен пъзел с магнитни фотоси от теренните проучвания. Чрез него посетителите могат да търсят и сглобяват части от устройството и историята на емблематичната горнооряховска крепост.

В обновената експозиция също така ще бъде представена реплика на праисторически вертикален стан. С него всички желаещи ще могат да се докоснат и опознаят най-ранните ръчни техники при тъкането.

Организаторите са предвидили много изненади за участниците в откриването. Всеки посетител ще получи като сувенир старинен хрисовул с восъчен печат, като името ще бъде изписвано на ръка от старовремски монах калиграф. Непосредствено след откриването ще започне първото издание на новата лятна музейна игра „Експонатите разказват”. В нея най-добрите търсачи на предмети ще си тръгнат с награди.

С откриването на обновената археологическа експозиция се поставя началото на петия сезон от „Семейни съботи в музея”. Летните занимания за деца и родители ще продължат всяка събота от 16 юни до 15 септември. Предвидени са нови интересни занимания, творчески ателиета и игри с награди.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.