93 четения

Фирма готова да направи подземни паркинги под дворове на търновски училища

Представители на „Форма“ ЕООД се срещнаха с кмета Даниел Панов, планират да работят само през лятната ваканция

СОФИЙСКА ФИРМА, ПРЕДСТАВЛЯВАНА ОТ ИЗТЪКНАТИЯ АРХИТЕКТ МИХАИЛ ПЕТКОВ, Е ОТПРАВИЛА ИНВЕСТИЦИОННО ПРЕДЛОЖЕНИЕ КЪМ ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО за изграждането на подземни паркинги под дворовете на местните училища. Представители на „Форма“ ЕООД вече са имали и среща с кмета Даниел Панов, на която са го запознали с инвестиционните си намерения. За контакта между двете страни, който би могъл да реши един от най-големите проблеми на Велико Търново – спирането и паркирането, е съдействал и зам.-председателят на общинския съвет Мирослав Трифонов, потвърди за „Борба“ самия той.

Инвеститорът е предложил три варианта на кмета Панов. Единият е да изгражда изцяло за своя сметка подземните паркинги и да ги експлоатира за период 20-30 г., след което да ги дари на общината. Другият начин за реализиране на проекта е кметството да плати паркингите със свои средства, а третият – публично частно партньорство. Всеки момент от „Форма“ ЕООД започват изграждането на паркинг под двора на пловдивско училище. Наскоро същото предложение като това към кмета Даниел Панов е отправено и за София.

ВЕЛИКОТЪРНОВСКИТЕ УЧИЛИЩА, ВКЛЮЧИТЕЛНО И ХУМАНИТАРНА ГИМНАЗИЯ В СТАРАТА ЧАСТ, могат да имат двуетажни паркинги под дворовете си. Фирмата декларира намерения да работи само през летните ваканции, като за времето ще завършва обектите и така няма да се пречи на учебния процес.

Училищните дворове са публична общинска собственост, а някои като този на училище „Вела Благоева“ например е над 5 дка. Истинско стълпотворение, което даже ескалира в скандали и бой, настава пред школата в пикови часове, когато родителите идват, за да вземат децата си. Заради тапите в трафика и безразборното паркиране няколко улици в старата столица, разположени край учебни заведения, станаха еднопосочни, но мярката не е особено ефективна. Подземните паркинги решават напълно въпроса. Времето от юни до септември е предостатъчно, за да се направи двуетажен подземен паркинг под двора на всяко търновско школо, обяснили от фирмата. Има технологични способи и инженерни решения, при които се копае, без да се пипа теренното ниво. Самите изкопи ще са по 6-7 метра, като ще стига на 3 метра от сградата. След това инвеститорът възстановява напълно двора също за своя сметка. По същия способ под земята фирмата е готова да направи даже спортна, дансинг или боулинг зала, плувен басейн, диспечерски пункт, библиотека, младежки дом, магазини, ресторанти, ледена площадка, изложбена зала, може дори слънчевата светлина да се транслира долу.

„Форма“ ЕООД покрива и всички екологични норми за подобни обекти. Една от тях е, ако входът на училището е от едната страна, входът на подземния паркинг трябва да е на диаметрално противоположната. Над подземния паркинг пък е предвиден еднометров пласт, който предотвратява шума и вибрациите. Фирмата планира и използването на български патент със златен медал от Пловдивския панаир, който поглъща мръсните газове, обработва ги и ги изхвърля под формата на чист въздух.

Себестойността на едно паркомясто в подземен паркинг е около 3500 – 4000 евро, смятат експерти. Двойно по-скъпо излиза, ако се използва платформа с подемник. Инвестицията в подземен паркинг при 70 на сто заетост се връща за 7-10 г. Инвеститорите планират денем от 7 до 20 часа в подземните паркинги да се паркира срещу заплащане, а вечер и нощем местата да се използват от живущи в района на облекчен режим.

Стилян НАЙДЕНОВ

11 коментара за “Фирма готова да направи подземни паркинги под дворове на търновски училища

 • 12.06.2018 в 13:02
  Permalink

  избирам вариант 1 нека да започват, кмета да не се мае а да приема веднага 1

  Отговор
 • 12.06.2018 в 13:33
  Permalink

  Проектната якост на стоманобетона се набира след близо месец и едва тогава може да се натоварва на 100%. Така, че направете сметка за колко време ще са готови 3 стоманобетонови плочи. Да не говорим, че в повечето случаи обслужващата канализация ще е над съответното гаражно ниво… Това е по отношение на сроковете за изпълнение – двата месеца са може би нерелани.. Иначе идеята е стара и действаща на много места, особено по света – и то не само под училищни дворове…

  Отговор
 • 12.06.2018 в 14:14
  Permalink

  а защо просто не идват ПЕША да си вземат отрочетата ?!? Има автобуси има таксита има всякакъв друг вариант, за да си взема детето. Аз избирам пеша хем се движи детето хем не се нервя да търся място за колата. Толкова е елементарно и просто !

  Отговор
 • 12.06.2018 в 14:49
  Permalink

  Не виждам как това ще помогне за трафика, кой ще плаща паркомясто за престой 5-10 минути докато си оставя детето. А освен това какво ще се случи със зелените площи и дърветата над въпросните паркинги – достатъчно е бетонът в града.

  Отговор
 • 12.06.2018 в 15:29
  Permalink

  Добра идея . Паркинга ще се ползва от учители и работещи . Те ще плащат. Можеш да си вземеш детето, но ако още не си напазарувал оставяш си колата и тръгваш на пазар. Или водиш детето на кино, танци…. трябва да се построят. Градът ни не е подходящ за много коли. Да се използва възможноста.

  Отговор
  • 12.06.2018 в 16:43
   Permalink

   а защо не пробваш пеша ? Аз така правя поне детето се движи а не стои да се тъпче на едно място ти докато пазаруваш с колата, която може да не я използваш

   Отговор
 • 12.06.2018 в 15:38
  Permalink

  Погледнах я набързо тази фирма в търговския регистър. Ами,че 5000 лева капитал не са много за фирма с такива колосални амбиции! И печалбичката и е мижава през изминалите години! Интересно дали не е това поредната схема за грабеж?!

  Отговор
  • 13.06.2018 в 11:50
   Permalink

   От финансова гледна точка това е записан капитал.. Минимума е 1 лев.. Така, че това изобщо не е показателно за нищо.. Извади им отчет и виж колко е Собствения капитал на дружеството – там е истината 🙂 За пример давам фирма, която при основаването има записан капитал 500 лв., работи от 12 години на печалба около 150-200 хил. лв на година – записания капитал все още си е 500 лв (което виждаш в ТР), но реално Собствения капитал на фирмата е над 2 000 000 лв – различно е, нали?

   Отговор
 • 13.06.2018 в 12:38
  Permalink

  Училищните дворове са общинска собственост,но пък децата са богатството и бъдещето на България! Затова,според мене,приоритет трябва да бъде тяхната сигурност и тяхното здраве!След сигурността при земетресения ,трябва да е въпросът за озеленяване,климатична инсталация,която не само да е “планирана“,а да е “гарантирана“,че ще я има !Това е лично мнение,с което не ангажирам никого……

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!