187 четения

Стенопис в стил тромп-льой рисуват пет момичета върху фасада на Самоводската чаршия

СТЕНОПИС С ЛИЦАТА НА РЕАЛНИ ХОРА РИСУВАТ ВЪРХУ ФАСАДАТА НА АРТИСТИЧНИЯ БАР „ХИПСТЪР“ НА САМОВОДСКАТА ЧАРШИЯ ПЕТ МОМИЧЕТА. Стенописът ще бъде триизмерен и е в стил тромп-льой, което ще рече „измама на окото”. „Измамата идва от това, че когато завършим напълно рисунката, стената ще изглежда по-голяма, дълбока също така, защото стенописът ще бъде триизмерен, но това ще е само визуално“, обяснява Невена Лефтерова, един от инициаторите на нестандартната идея. А идеята е част от новия проект на момичетата от търновската група Giartcrew – Невена Лефтерова и Весела Петрова, които са докторанти във Факултета по изобразително изкуство на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, Евгения Лефтерова и Нина Ковачева. Четирите млади авторки бяха организатори и на първия международен фест за триизмерни улични рисунки миналото лято. Сега те са нарекли фестивала си „Арт импресия – Старият град”. Когато подготвяли събитието, Невена, Евгения, Весела и Нина направили проект за стенописа си, според който на фасадата трябвало да бъдат нарисувани достолепни българи. После обаче момичетата рязко сменили идеята си и решили, че на това място, което отдавна е дом за артистични търновци, повече ще му подхожда картина с реални хора. Така върху фасадата вече се виждат лицата на Станимир Радичев, когото всички познават около неговите сирена с трюфели, актьора от търновския театър Дончо Дончев, София Неделчева, която е приятелка на момичетата. В стенописа присъства и една от четирите – Нина Ковачева. Всички те са чести гости на арт заведението, чиято фасада вече красят.

„Аз трябваше да съм на стенописа, обаче косата ми с тези диви къдрици се оказа изключително сложна за рисуване. Затова в последния момент Нина спаси положението“, признава Невена, след това сестра й Евгения допълва, че дори обмисляли варианта да нарисуван Невена с

Иван и Радослав работят върху една от фигурите

изправена коса, но после всички се сетили за единствения и много злополучен път, в който тя ходила на фризьор. „Когато се прибра вкъщи, синът ми каза, че приличала на голям ужас, а и собственото й куче я ухапа, защото не успя да я познае. Оттогава й се радваме на къдриците, но не ги рисуваме“, казва Евгения.

Освен тях четирите, по стенописа работи и Велина Сталева, която също е докторант във Великотърновския университет. „Поканиха ме и аз приех на мига, защото тази покана много ме зарадва. Няма как да откажа точно на тях четирите“, казва Велина, която е майстор в работата със стъкло и на витража е посветена докторантурата й.

С акрилни бои рисуват момичетата и са категорични, че нито дъжд, нито сняг би изтрил рисунката. „Може да я няма само, ако решат да пребоядисат стената или да продадат сградата и новият собственик да не хареса изкуството ни“, признават ентусиастките. И допълват, че когато стенописът бъде напълно готов, той ще разказва цял сюжет, ще има и тента, която също ще е нарисувана върху стената. От определена гледна точка обаче цялата картина ще бъде триизмерна и всеки, който пожелае може да стане част от нея, да „влезе“ в картината и да се снима с хората, нарисувани на стената.

САМО НА НЯКОЛКО МЕТРА ОТ МОМИЧЕТАТА ЧЕТИРИМА СКУЛПТОРИ РАБОТЯТ ВЪРХУ СКУЛПТУРНА КОМПОЗИЦИЯ ОТ ТРИ ФИГУРИ. Останалите участници във фестивала са Магдалина Чолакова и Иван Николов, докторанти във Великотърновския университет, и двамата млади магистри Сергей Печинов и Радослав Ганев.

Те майсторят от дърво фигурите на грънчарка, иконописец и търговец. „Търговеца сме го направили да бъде по-достолепен. Затова той ще седи на пейка. Раздвижен е, подпира се върху пейката, ще държи кесия с пари в ръцете си“, разказва Иван Николов. Четиримата заедно са направили проектите си, затова и заедно ги реализират.

Работят ги от бук и накрая букът ще бъде обработен така, че да издържа на атмосферните условия. Освен това трите фигури ще бъдат и оцветени, защото дървото обича да бъде цветно, казва Радослав Ганев.

И четиримата са почти постоянни участници в Лятната скулптурна колония на Ксилифор и са автори на някои от приказните герои, с които децата се забавляват в парка.

Само местни творци участват в проекта на търновската група Giartcrew. „Целта ни беше да дадем шанс на млади колеги. Ние самите сме още в началото на кариерите си, знаем колко е трудно да правиш изкуство, затова и искахме да включим магистри и докторанти. Освен това се надяваме да се появят хора, които да искат да украсим още фасади с такива стенописи“, казва Невена и не успява да довърши изречението си, заради жена, която се спира, за да попита какво трябва да направи, за да започнат момичетата да рисуват и върху стената на нейната къща.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Сн. Светослав СТЕФАНОВ

Един коментар за “Стенопис в стил тромп-льой рисуват пет момичета върху фасада на Самоводската чаршия

  • 12.06.2018 в 15:10
    Permalink

    Браво на сърцатите творци. Градът ни е най-подходящото място за творби от този тип. Много по-добре биха изглеждали съборетините с украсени стени. Продължавайте в същия дух.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *