11 четения

Учени откриха връзка между импотентността и сърдечните болести

Проблемите с ерекцията увеличават около 2 пъти риска от сърдечни и сърдечносъдови проблеми, увериха учени, цитирани от Лайф.
За да установят тази закономерност, специалисти от университета „Джонс Хопкинс“ в Балтимор наблюдавали 4 години здравословното състояние на американци на възраст между 60 и 74 години. За този период участниците получили инфаркти, инсулти и били засегнати от сърдечносъдови заболявания, които били съпоставени с проблеми в сексуалния им живот.
Било изяснено, че мъжете, които се оплаквали, че нямат или почти нямат ерекция, два-три пъти по-често страдали от сърдечни и сърдечносъдови проблеми в сравнение с възрастните американци, които нямат еректилни проблеми.
„Наблюденията ни показват, че проблемите с ерекцията сами по себе си свидетелстват за нарушено функциониране на сърцето и сърдечносъдовата система“, поясниха авторите на изследването. „Лекарите трябва да държат сметка за тази взаимовръзка и да подхождат по-агресивно в борбата със сърдечносъдовите болести, ако пациентите им се оплакват от проблеми в сексуалния си живот.“
Учените засега не могат да обяснят причините за подобна зависимост, но при сърдечен проблем призовават мъжете да минат преглед не само при кардиолог, но и при уролог, и обратно – при проблем с ерекцията да минат преглед както при уролог, така и при кардиолог.

ИЗТОЧНИК: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *