Вестник Борба – областен всекидневник, Велико Търново

Вестник Борба – областен всекидневник

Управителят на еленската мандра Стефан Василев укрил над 900 000 лв. ДДС с фирми бушони

Престъпната група на млечния бос е действала в четири области

Специализираната прокуратура е разбила организирана престъпна група за данъчни престъпления начело на която е бил управителят на фирмата за млечни продукти в Елена Стефан Василев. Чрез регистрирането на дружества бушони той е успял да осуети плащането на 900 хил. лева ДДС само за четири месеца, стана ясно вчера на брифинг на спецпрокуратурата в София. Както „Борба” писа вчера, 52-годишният бизнесмен е в ареста от седмица, но операцията на ГДБОП се е пазела в дълбока тайна. Василев е посочен за ръководител на групата, която е действала в четири области – В. Търново, Русе, Търговище и Пазарджик.

Само за последните 2 години и половина „Би Си Си Хандел” и млечното предприятие към нея в Елена имала оборот от 50 млн. лева. Василев е задържан от специализирания съд, като решението не е окончателно и то може да бъде атакувано в специализирания спецсъд на 14 юни. Освен него са обвинени още двама души, като единият е на свобода срещу 50 хил. лева гаранция. По време на операцията са били претърсени 21 имота, 14 от тях в счетоводни къщи и 8 домашни адреса, като на адрес в „Бистрица“ в София са били открити схеми, които онагледяват престъпната дейност на групата за укриване на ДДС.

Стефан Василев излиза на светло за пръв път и до момента търновските служби не са имали интерес към него по неясни причини. Мъжът е крупен предприемач и държи едва 30 процента от Еленската мандра, на която е управител редом с Емилия Славова. Тя е вдовица на разстреляния през 2000 г. Слави Славов, който бе екзекутиран в Елена с куршуми в тялото и главата. Показното убийство не е разкрито и до днес 18 г. по-късно, а Славова никога не е искала да говори. Въпросната акция на ГДБОП и прокуратурата за данъчни престъпления пък е третата от 2010 г. в областта. Преди 8 г. бяха арестувани данъчни служители и Младен Милков, а малко след ареста жена му Анелия се обеси в ареста. Делото срещу него и данъчните служители върви в спецсъда и запознати предвиждат финал най-рано след пет години. След това бе арестувана друга организирана престъпна група воглаве с бившия директора на ТД на НАП в старата столица Стефан Михайлов, но по този случай информацията е още по-оскъдна. Дали в случая „Стефан Василев” ще лъснат отново данъчни служители засега не е ясно.

Нели СУКОВА

5 thoughts on “Управителят на еленската мандра Стефан Василев укрил над 900 000 лв. ДДС с фирми бушони

 • 13.06.2018 в 16:16
  Permalink

  Ако се контролираше от датъчните и едно време както сега нямаше да има и мутрите. Как може хора да не работят или работят , но да разполагат със скъпи коли и къщи и това се толерираше 20 години. Как искат сега да ги накарат да работят и плащат данъци. Всичко зависи от закона.

  Отговор
 • 13.06.2018 в 16:20
  Permalink

  Сетила се Мара да се побара. Толкова за Търновското данъчно.

  Отговор
 • 13.06.2018 в 16:59
  Permalink

  Без чадър отгоре тези работи така не стават.Горят бушоните .Батитата незнайни и спокойни.

  Отговор
 • 14.06.2018 в 19:53
  Permalink

  Ако става дума за арест, това трябваше да се случи още през 2011г., откакто започна с парите на млекопроизводителите да си купува предприятия!Забавяше заплащането на изкупеното мляко по три месеца и ако някой се опитваше да отиде при друг, или да се оплаче, заплашваше със спиране на изкупуването на млякото, като околните не смееха да вземат такова мляко.Изживяваше се като Господ, дано в ареста му го напомнят, че не е такъв!Имаше наглостта да обясни, че не тегли кредити, за да не плаща лихви, а строи с нашите пари, което от друга страна ни принуждаваше да оцеляваме с непосилни кредити и ние да плащаме лихвите!Това е този червей тунеядец!

  Отговор
 • 16.06.2018 в 23:49
  Permalink

  Защо в България не се проверяват тези бознесмени с автопарк за милиони левове,а се тормозят само нормалните хора ,които се опитват да си изкарат хляба с честен труд.Къде беше държавата до сега?Защо никой не се поинтересува от къде пари за този начин на живот?Скъпи коли,огромни къщи с охрана,чистачка,детегледачка,градинар,частни детски градини и училища…И защо не се споменават другите съдружници ма Стефан?Или може-би те не са знаели?Няма такава държава…

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *