Вестник Борба – областен всекидневник, Велико Търново

Вестник Борба – областен всекидневник

Яница Стойкова и Илина Лишкова единствени с по две пълни шестици на матурите

Средният успех на зрелостниците от областта най-висок за последните три години

ЯНИЦА СТОЙКОВА ОТ ЕЗИКОВА ГИМНАЗИЯ „ПРОФ. Д-Р АСЕН ЗЛАТАРОВ“ И ИЛИНА ЛИШКОВА, КОЯТО ЗАВЪРШВА ПРИРОДО-МАТЕМАТИЧЕСКАТА ГИМНАЗИЯ „ВАСИЛ ДРУМЕВ“ във Велико Търново, са двете абитуриентки, които са успели да изкарат по две пълни шестици на държавните зрелостни изпити. Яница, която спечели наградата за най-добър млад преводач, е тазгодишният носител на наградата „24 май“, освен това завършва образованието си в Езикова гимназия като пълен отличник. Тя има 6,00 на матурите по български и немски език. Илина е има 6,00 на матурите по български и английски език.

142-МА СА ЗРЕЛОСТНИЦИТЕ В ОБЛАСТТА, КОИТО СА ПОСТИГНАЛИ ПО ДВЕ ОТЛИЧНИ ОЦЕНКИ НАД 5,50, показва статистиката на Регионалното управление на образованието във Велико Търново. 54-ма от отличниците завършват ПМГ „Васил Друмев“, 41 са възпитаници на Езикова гимназия, 12 завършват свищовското СУ „Николай Катранов“, осем са гордостта на СУ „Емилиян Станев“, останалите шест са с дипломи от Американския колеж „Аркус“. Значително по-малък тази година е броят на дванадесетокласниците, които имат по две слаби оценки, каза вчера началникът на РУО инж. Розалия Личева.

Петима зрелостници имат максималните 100 точки на втората задължителна матура по предмет по избор. Трима от отличниците завършват Природо-математическа гимназия – Габриела Петрова, Петко Казанджиев и Михаил Михайлов. Те са избрали като втори изпит математиката. Нито една грешка няма в теста си по химия и опазване околната среда Симеон Григоров от СУ „Георги Измирлиев“ в Горна Оряховица. Максималните 100 точки по английски език е събрал и Иван Красимиров Иванов от СУ „Цанко Церковски“ в Полски Тръмбеш.

ДОБЪР 4,36 Е СРЕДНИЯТ УСПЕХ НА ЗРЕЛОСТНИЦИТЕ ОТ ОБЛАСТТА И ТОВА Е НАЙ-ДОБРИЯТ РЕЗУЛТАТ НА АБИТУРИЕНТИТЕ ЗА ПОСЛЕДНИТЕ ТРИ ГОДИНИ.

Зрелостниците на ПМГ „Васил Друмев“ във Велико Търново са лидери в класацията по училища със среден резултат от 5,32. Второто място си поделят СУ „Николай Катранов“ в Свищов и Американски колеж „Аркус“ с успех 5,26. С резултат 5,24 третото място заемат абитуриентите на Езикова гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“.

Добър 4,24 е средният успех на зрелостниците по български език и литература, при 4,20 през м.г. И тук най-високи са резултатите на възпитаниците на ПМГ – средният им успех е много добър 5,21. След тях се нареждат учениците на Езикова гимназия със среден успех 5,13 и на СУ „Н. Катранов“ с 5,08. В Топ 5 влизат още колежът „Аркус“ с 4,99 и свищовското СУ „Димитър Благоев“ с 4,72. В дъното на таблицата по успех остават момичетата и момчетата от СУ в Камен, на които една стотна не им достига за среден 3,00, ПГ по механизация на селското стопанство в Златарица, СУ „Г. Раковски“ във В. Търново и Професионалната гимназия по хранителни технологии „Асен Златаров“ в Горна Оряховица.

И ТАЗИ ГОДИНА РЕЗУЛТАТИТЕ НА АБИТУРИЕНТИТЕ ПО ЧУЖДИТЕ ЕЗИЦИ СА ПО-ВИСОКИ ОТ ТЕЗИ ПО РОДЕН ЕЗИК. Много добър 5,48 е средният успех по английски език при 5,44 през м.г. Отличен е средният успех по испански и по руски, съответно 5,58 и 5,54. Много добър 5,11 е успехът по немски език. По-висок тази година е средният успех и от матурата по математика – много добър 5,00 при 4,70 през 2017 г. Успехът по история и цивилизация е добър 4,28 и е същият като м.г. Най-голям скок има в резултатите по физика и астрономия – отличен 5,95 при 5,13 м.г. Среден успех 4,05 имат учениците, решавали теста по химия и опазване на околната среда. Добър 3,67 е средният резултат по география и икономика, а по биология и здравно образование – добър 4,04.

Класацията по училища за втората матура по предмет по избор оглавява Американски колеж „Аркус“ с успех 5,54. Второто място отново заема СУ „Николай Катранов” с 5,45. Следват ПМГ с 5,43, Езикова гимназия с 5,36 и СУ „Димитър Благоев” в Свищов с 5,01. Последни по успех са дванадесетокласниците от училището в Камен, ПГ по лека промишленост и икономика „Атанас Буров“ в Горна Оряховица и Професионалната гимназия в Златарица.

С. БОЯНОВА

One thought on “Яница Стойкова и Илина Лишкова единствени с по две пълни шестици на матурите

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *