Парламентарната комисия по отбрана заседава в Националния военен университет "В. Левски" | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Парламентарната комисия по отбрана заседава в Националния военен университет „В. Левски”

Публикувана на: 13.06.2018г. 880 прегледа

ПЪРВОТО СИ ИЗНЕСЕНО ЗАСЕДАНИЕ В НАЦИОНАЛНИЯ ВОЕНЕН УНИВЕРСИТЕТ „ВАСИЛ ЛЕВСКИ“ ПРОВЕДЕ ВЧЕРА ПАРЛАМЕНТАРНАТА КОМИСИЯ ПО ОТБРАНА. Участниците в комисията бяха посрещнати на ритуалния плац и преди да започнат дискусията си, поднесоха цветя на признателност пред паметниците на Васил Левски, на възпитаниците на Военния университет и почетоха с едноминутно мълчание загиналите летци край Крумово.

За състоянието на Военното училище в момента, за неговите успехи и проблеми говори ректорът на НВУ бриг. ген. Пламен Богданов, който подчерта, че оценката от институционалната акредитация на вуза от 2016 г. е 9,17 при 10 възможни точки. В момента в учебното заведение се обучават близо 3000 души, от които 690 са курсантите, 314 кадетите в редовна и задочна форма, 28 докторанти и около 1000 специализанти. Студентите са над 1300.

„НВУ е първият военен университет в Европа, който работи по програма „Еразъм” и има над 55 партньори. Учебният процес съответства на европейската система за трансфер на кредити. Подготовката на курсантите се осъществява по нови програми, в които практическите занятия са увеличени“, каза още ген. Богданов и допълни, че през Центъра за професионално и продължаващо обучение са преминали над 600 души и всички те се обучават от преподаватели, които са били на чуждестранни мисии. „Бюджетът на училището обаче не расте еднакво с увеличаването на броя на курсантите и щатния състав. Глътка въздух са отпуснатите 16 млн. лева за ремонт. Те ще бъдат инвестирани най-вече в газификация на сградния фонд, в модернизация на учебната база и прилежащата инфраструктура“, допълни ректорът на военния университет.

Членовете на комисията поискаха да разберат къде курсантите провеждат практиката си, как вузът получава обратна връзка от поделенията и структурите, в които завършилите курсанти започват работа. „Всяка година по поръчение на Министерството на отбраната се правят анализи за това как нашите офицери се справят в първата си година при новите си командири. Слабостите, които сме отчели през 2015 г. през последните две години започват да се изчистват, но истината е, че най-силно промяната ще се усети при випуск 2020-21 г.“, обясни ген. Богданов.

Дискусия за отбраната като стълб на държавността беше включена в изнесеното заседание на комисията. В тази част от работата й участваха и специално поканените гости – акад. Георги Марков и издателят Иван Гранитски, експертът по национална сигурност Велизар Шаламанов и основателят на информационна агенция „Фокус“ Красимир Узунов. На заседанието присъстваха народният представител Станислава Стоянова, областният управител проф. Любомира Попова и кметът Даниел Панов.

„НЕКА ДА БЪДЕМ ВНИМАТЕЛНИ В ОЦЕНКИТЕ И ИЗКАЗА СИ И ДА ОТДАДЕМ ЗАСЛУЖЕНОТО НА ДВАМАТА ЗАГИНАЛИ ЛЕТЦИ и въобще на българските военнослужещи, които имат важна мисия в живота си и тя е да помагат и спасяват хора, да защитават държавата си“, призова председателят на парламентарната комисия по отбрана ген. Константин Попов по повод инцидента край Крумово. „Има комисия и върви разследване. Засега ситуацията изглежда странна, защото това е четвърти полет на машината и първи полет на този екипаж за изпълняване на мисии за аварийно търсене и спасяване. Забележете, загинали са хора, които се готвят да спасяват хора. Странното е, че при третия заход – дотогава вертолетът е летял добре, правят три захода по упражнението за търсене и спасяване и при третия заход, почти преди края на задачата, се случва инцидентът”, каза ген. Попов. И заяви, че 500 часа полети при 20-годишен стаж очевидно не са достатъчни.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Сн. Светослав СТЕФАНОВ

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!