Инж. Динко Кечев "Бъдете търпеливи със строителството в стария град, разберете изпълнителите и ги подкрепете" | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Инж. Динко Кечев „Бъдете търпеливи със строителството в стария град, разберете изпълнителите и ги подкрепете”

Публикувана на: 13.06.2018г. 2266 прегледа

ПРИ РЕМОНТИТЕ НА 36-ТЕ УЛИЦИ В СТАРАТА ЧАСТ ИМА ДРЕБНИ ЗАБЕЛЕЖКИ, КОИТО СЕ ОТСТРАНЯВАТ СВОЕВРЕМЕННО за сметка на изпълнителите. „Всичко се прави по проект, фугите са по-широки и под ръба на камъка, защото и в миналото са били така и се спазва автентиката“, бе категоричен шефът на Дирекцията по териториално и селищно устройство на община В. Търново инж. Динко Кечев, който е и ръководител на проекта. Той помоли жителите и гостите на града за търпение и да уважават труда на изпълнителите, които работят в адските жеги на открито и в условия на непрекъснат трафик. „Представете си какво е при почти 40 градуса на сянка да си принуден да работиш на открито с каска, край теб да преминават хора и коли и мнозина от тях да те обиждат и хокат, защото смятат, че нещо не е както трябва. Отделно се съобразяваме с туристическия сезон и на места като на Самоводска чаршия например сме спрели и местим наново по няколко пъти материалите“, разкри инж. Кечев. В цялата стара част работят 4 основни изпълнители, които са ангажирали над 400 души.

ИНЖ. КЕЧЕВ Е КАТЕГОРИЧЕН, ЧЕ РАБОТАТА ПО ПРОЕКТА ВЪРВИ В РИТЪМ И КАЧЕСТВЕНО. Дебелината на фугите на места е по 5 и повече сантиметра, защото така се е правил калдъръмът и в миналото. Павенцата по протежението на улиците „Независимост“ и „Стефан Стамболов“ са с подложка от геотекстил, за да не се образуват слягвания. По специфика техните фуги пък се правят с пясък, а спецификацията по полагането изисква той да не се почиства веднага след поставянето, а след няколко дни. Голямото разкопаване на Велико Търново, което обхваща 36 улици в старата част, включително основните „Генерал Гурко“, „Независимост“, „Ст. Стамболов“, „Читалищна“ и др., приключва в края на тази година. От Община Велико Търново апелираха към жителите и гостите на града да проявят разбиране и толеранс и обещаха накрая всички да са доволни както от качеството на изпълнение, така и от новите водопроводи. „Осигурили сме подходи през местата, на които се работи. Всичко се изпълнява с качествени материали и съгласно проектите. Още през 2015 г. сме предупредили експлоатационните дружества да си оправят подземните комуникации. Ако някой има проблем, кабинетът ми е винаги отворен и съм готов да съдействам“, обясни още инж. Кечев. Той подчерта, че проектът е за ремонт на съществуващ водопровод, а не за изграждане на нов и ако на места тръбите се полагат извън стандартите, то е по тази причина, както и поради факта, че старинните улици са правени преди векове, когато изобщо не е имало стандарти. „Всяка дейност се контролира от строителния надзор. Материалите, които се използват, са с трайност 50 години“, обобщи той.

ДОСЕГА ЗА РЕМОНТ НА ВОДОПРОВОДИТЕ СА ОСИГУРЕНИ САМО 1 МЛН. ОТ НУЖНИТЕ 4,5 МЛН. ЛВ. Възложителите обаче увериха, че няма да има проблеми и с останалото финансиране.

Стилян НАЙДЕНОВ

Сн. Светослав СТЕФАНОВ

loading...

Коментари за "Инж. Динко Кечев „Бъдете търпеливи със строителството в стария град, разберете изпълнителите и ги подкрепете”"

  • 13.06.2018 в 16:31

    Този заместник кмет ли е или адвокат на изпълнителите? Още малко ще ни кара да им носим вода и сладолед……Фугите на ул. Поп Матей преображенски са на 1 месец и вече са разбити….какви 50 год? От 3 месеца няма кой да оправи 10 метра тротоар на халите до магазин Дарис/ стои си разкопан/. В София ул. Дондуков за 3 месеца я пренаредиха с павета а тя е с 6 платна и тротоари по 5 метра + тролейно шосе ,тука едни тротоари широки 2 метра ,вече 3ти месец се мотат…..Нямам думи просто. Много са зле ,вашите фирми касички.

    Отговор
  • 13.06.2018 в 16:44

    Изглежда чудесно дано са по качествени от Горнооряховсия площад. Важното е да се направи качествено после и недоволните ще бъдат доволни.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!