171 четения

Светослав Дермански създаде 42 дка черешова градина с европейски пари

33 млн. лева и половина субсидии са получили земеделци в областта

ПО СХЕМАТА ЗА ЕДИННО ПЛАЩАНЕ НА ПЛОЩ ЗА КАМПАНИЯ 2017 1662 ЗЕМЕДЕЛСКИ СТОПАНИ от областта са получили 33, 5 млн. лв. субсидии. Това стана ясно по време на инициативата Ден на отворените врати в областна дирекция ДФ „Земеделие“ в старата столица вчера.

В края на март 2018 г. пък са преведени субсидиите по схемите за обвързано с производството за плодове. С тях са подпомогнати 5700 земеделски стопани, които са вложили в градините си над 29 млн. лева. Зелените директни плащания в началото на май за местните фермери са близо 26,2 млн. лв.

„Инициативата Ден на отворените врати има за цел да покаже отвореността на институцията. Искаме да представим с какво се занимаваме и да обясним на заинтересованите как можем да сме им полезни“, коментира Тодор Тодоров, директор на областната дирекция на ДФ „Земеделие“.

СЛЕД КРАЯ НА ДИСКУСИОННАТА ЧАСТ ЕКСПЕРТИТЕ И ПРИСЪСТВАЩИТЕ ИМАХА ШАНСА ДА ВИДЯТ НАГЛЕДНО ДОБРИЯ ПРИМЕР от съвместната работа на ведомството и субсидирането от ЕС в стопанството на Светослав Дермански от Велико Търново.

Той успял да изгради 42 декара черешово стопанство с помощта на ДФ „Земеделие“ и европейски субсидии. Започнал със 7 дка по мярка 11 „Биологично земеделие“, направление „Биологично растениевъдство”. Стопанството му получава финансово подпомагане за кампания 2017 по схемите: за единно плащане на площ, за обвързано подпомагане за плодове, за преразпределително плащане, за зелени директни плащания и има сключени договори по подмерките „Млад фермер“ и „Инвестиции в земеделски стопанства“ на ПРСР 2014 – 2020 г.

Светослав е регистриран земеделец от 2014 година. Стопанството му включва две градини по 21 дка – едната е в Дебелец, а другата в Елена. Споделя, че овощарството му било хоби и съвсем случайно разбрал за европейските субсидии, даващи шанс за създаване на стопанство.

„Бях в София при моя приятелка, която ми каза, че е кандидатствала по мярка „Млад фермер”. От нея разбрах за какво става дума. В началото си мислех, че одобряват само определени хора, но се уверих, че не е така. Реших да превърна хобито си в професия, кандидатствах и ме субсидираха. Така реализирах и развих градината си“, разказа той. Първоначално получил 25 000 лв., а сега очаква още толкова.

ОТГЛЕЖДА ТРИ СОРТА ЧЕРЕШИ, КАТО ОСНОВНИЯТ Е „РЕГИНА”. Останалите са „Силвия” и „Суит харт”, за да има разнообразие. Твърди, че парите, които получил от ЕС, са напълно достатъчни за всички нужди в градината и не изпитва никакви затруднения. Вече е разширил веднъж стопанството си, а сега ще стартира изграждането на 220 кв. склад и ще купи трактор.

„Нищо това нямаше да се случи без европейските помощи. Това е пътят, не знам по какъв друг начин млади хора могат да получат субсидиране и да стартират свой бизнес“, коментира Светослав.

Фермерът увери, че работата в градината си поделя само с още един работник и се похвали с много добра реколта тази година.

„ПЛАСИРАХ СИ ПРОДУКЦИЯТА НА МЕСТНИЯ ПАЗАР. ДОВОЛЕН СЪМ ОТ ИЗКУПНАТА ЦЕНА – 1,80 – 2,00 ЛВ./КГ. Вкусът на черешите е много добър и вероятно се дължи на факта, че са биопроизводство. Количеството, което произвеждам, не е толкова голямо, за да търся пазар зад граница, но кой знае – един ден може и да започна износ“, заяви черешопроизводителят.

Светослав успял да увлече в земеделието и брат си, който пък сега кандидатства по мярката „Млад фермер“.

„Той планира сливови насаждения в Елена. Вярвам, че и при него ще се получат нещата и ще поставим началото на традиции в земеделието в нашето семейство“, допълни Дермански.

Галина ГЕОРГИЕВА

Един коментар за “Светослав Дермански създаде 42 дка черешова градина с европейски пари

  • 13.06.2018 в 16:37
    Permalink

    Сега успява не можещият, а който знае как да вземе субсидии. Така държавата и банките манипулират и контролират разпределението на капиталите – ако не си наш човек, няма субсидии и край с тебе..

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!