Международно жури от светила в архитектурата ще гледа на 27 юли проектите за нов център на В. Търново | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Международно жури от светила в архитектурата ще гледа на 27 юли проектите за нов център на В. Търново

Публикувана на: 14.06.2018г. 2143 прегледа

Международният конкурс „Ново сърце за Стария град“ е най-мащабният в България

НА 27 ЮЛИ ТАЗИ ГОДИНА ЩЕ СЕ РАЗГЛЕЖДАТ ВСИЧКИ ПРОЕКТИ ЗА НОВ ГРАДСКИ ЦЕНТЪР НА ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Крайната дума за разработките ще има жури, ръководено от брата на бившия премиер Сергей Станишев – проф. Георги Станишев, в което влизат изтъкнати експерти от целия свят, информират от великотърновското кметство. Международният архитектурен конкурс за нов градски център на болярския град, който е под мотото “Ново сърце за Стария град“, възложен от Община Велико Търново по инициатива на кмета Даниел Панов, е най-мащабният, провеждащ се в страната към момента. Интересът към него е изключително голям, което личи от количеството въпроси, пристигащи ежедневно от целия свят към организаторите.

„Като форма на професионално състезание на идеи международните архитектурни конкурси са най-добрият начин за генериране на проектни решения в световната архитектурна практика. Те не са прищявка нито на Европейския съюз, нито на други обединения и организации, съществували са много преди демократичните промени у нас и са давали положителни резултати“, казва проф. Станишев в позиция, разпространена от Община Велико Търново. Като принцип на действие, по думите му, конкурсът може да бъде съпоставен с процеса на еволюция в природата и с естествения подбор. Този принцип, пренесен в сферата на архитектурата, дава възможност по същия начин да бъдат избрани концепции, заредени с най-висок потенциал за решаване на сложни задачи, какъвто е новият градски център на Велико Търново.

СРЕД ПРЕДЛОЖЕНИЯТА МЕЖДУНАРОДНОТО ЖУРИ ЩЕ ТЪРСИ РЕШЕНИЯ, които стъпват на уникалното архитектурно наследство на Велико Търново, но преразказват историята и културата на мястото чрез новаторски пространствени решения и със средствата на модерния архитектурен език. Именити архитекти от няколко страни, доказани професионалисти в областта на архитектурата и градското проектиране, ще отсяват най-добрите предложения за нов градски център на Велико Търново.

КОИ СА ЧЛЕНОВЕТЕ НА ЖУРИТО?

АНДРЕА ДАНТРАСИ представлява едно от най-престижните архитектурни студиа в света – Mad Architects, базирано в Пекин, като директор на европейския клон Mad Europe (Мад Архитекти – Европа). Притежава изключителен опит от реализацията на международни проекти в САЩ, Италия, Австралия, Китай и др. Идеята на организаторите на конкурса е арх. ДАнтраси да изнесе публична лекция във Велико Търново, която ще бъде от изключителен интерес както за специалистите в областта на архитектурата, строителството и урбанизацията, така и за цялата общественост в старата столица.

ПРОФ. ДОМИНИК РОАЙАР ОТ ФРАНЦИЯ – архитект, доктор по история на изкуството, е друго световноизвестно име в международното жури. Проучва новите градски форми в Европа, САЩ, страните на Латинска Америка и др. Нейните интереси са насочени към съвременната архитектура и връзката й с наследството в градската среда. Именно затова нейното мнение ще бъде особено важно, предвид задачата за съчетаване на тези две тенденции в новия градски център на Велико Търново.

ПРОФ. АНДРЕЙ ЧЕРНИХОВ ОТ РУСИЯ е сред водещите имена на архитектурата в родната си страна и в международен мащаб. Член е на най-престижните академии и организации в своята област, председател на международната фондация „Яков Чернихов“ (ICIF). Носител на голяма награда в конкурс за стратегическо планиране на Москва през 2012 г. В работата си съчетава историческата традиция на руския авангард от началото на 20 век и художествени открития в съвременното градоустройство.

Д-Р ХЕЛЕ ЮУЛ ОТ ДАНИЯ се занимава с научноизследователска дейност и е консултант за едни от най-големите образователни институции в областта на градското развитие и пространство. Акцент в дейността й е адаптирането на стари индустриални пространства и превръщането им в атрактивен елемент от съвременната градска среда. Именно в тази насока мнението й ще бъде от особена стойност при оценяване на проектите за терена в старопрестолния град.

АНДРЮ ЙОМАН – преподава в различни университети във Великобритания и е гостуващ професор в Кралската академия на изкуствата в Копенхаген. Носител е на национални и международни награди в областта на архитектурата. Чрез създаването на офис в Загреб – Хърватия, участва в проектни програми в този регион и Европа. Включен е в големи градски реновации за Копенхаген, които са сред най-мащабните в Европа.

Българските представители в комисията са великотърновските архитекти Юрий Любомирски, Николай Малаков и Лора Бъчварова.

Архитектите от международното жури са хора, отдавна доказали своя авторитет на световната сцена. Този факт, както и анонимността на конкурса, гарантират напълно безпристрастно и обективно оценяване на предложенията за проекти, категоричен е проф. Георги Станишев, който оглавява журито. 75 000 евро е наградният фонд, обявен от Община Велико Търново. Журирането ще се проведе в Старата столица в периода 27-29 юли, а подаването на концепции е със срок до 20 юли.

Международният архитектурен конкурс включва две части, които са неразривно свързани – градоустройствено решение (концепция) за територията на Старото военно училище и проект (концепция) за сграда на Експозиционен център. С нейното строителство, заедно с прилежащата инфраструктура, Община Велико Търново ще постави началото на поетапното развитие на територията от близо 190 декара. Изграждането на експозиционния център е част от одобрената инвестиционна програма на общината по мерките за градска среда на оперативна програма „Региони в растеж“.

Конкурсната програма за новия градски център е изготвена според обществените нагласи. Предвижда се повече озеленяване и по-малко строителство спрямо досегашните разработки за територията, създаване на пешеходна зона, място за провеждане на обществени, културни, научни, спортни и други събития, нова библиотека, музеи, спортни площи, нови паркоместа и др.

Стилян НАЙДЕНОВ

loading...

Коментари за "Международно жури от светила в архитектурата ще гледа на 27 юли проектите за нов център на В. Търново"

  • 14.06.2018 в 14:01

    Олееее, ама те все световни, бе! Колко ли вземат и кой плаща тяхната работа, тоест това плануване и проектирване, които пак ще потънат в следващото забвение, но парите, взети за тая дейност ще останат в джобовете на „световните светила. А „новото сърце“ едва ли ще забие. Забавно.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *