Пропадна изграждането на частен старчески дом в Малки чифлик, продават го за 970 хил. лв. | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Пропадна изграждането на частен старчески дом в Малки чифлик, продават го за 970 хил. лв.

Публикувана на: 14.06.2018г. 2046 прегледа

Бившите собственици на сградата закъсаха с кредитите, търсят й нов стопанин

ПРОПАДНА ИЗГРАЖДАНЕТО НА ЧАСТЕН СТАРЧЕСКИ ДОМ ВЪВ ВЕЛИКОТЪРНОВСКОТО СЕЛО МАЛКИ ЧИФЛИК. СГРАДАТА, ВДИГНАТА В НАЧАЛОТО НА СЕЛОТО, НЯМА ДА БЪДЕ ЗАВЪРШЕНА И Е ИЗОСТАВЕНА НА ГРУБ СТРОЕЖ. Собствениците й Бранимира и Александър Сербезови не могат да обслужват задълженията си по строителството й и имотът вече е прибран от „Първа инвестиционна банка“, в която е заложен, показа проверка на „Борба“. В момента частният старчески дом се предлага и на публична продан от частен съдебен изпълнител за 970 хил. лв., но едва ли някой ще се навие да купи сградата и да я довърши и пусне като дом за възрастни. Тя е триетажна и с внушителната разгъната площ от 2024 кв. метра, която я прави най-голяма в Малки чифлик.

Бившите й собственици планирали да развиват бизнес, приютявайки възрастни хора срещу заплащане. Нуждата от подобна услуга в региона е крещяща, защото всички места в домовете за стари хора във Великотърновска област са запълнени. В петте държавни институции няма нито едно свободно място, като поне още толкова, колкото са настанените в тях, чакат да бъдат приети. Шансът за това е някой от домуващите да се откаже или да почине и на негово място да настанят друг човек. Чакането отнема понякога години, а има случаи, в които възрастните хора така и не успяват да прекрачат прага на някой от старческите домове.

130 души живеят в Дома за стари хора „Венета Ботева“ във Велико Търново, който е и най-големият в региона. В него има и отделение за лежащо болни. Над 100 са чакащите за настаняване. Интересът към по-големите домове е по-сериозен, признават от общината. Другият дом на територията на община Велико Търново се намира в село Балван, където са настанени 20 души, а чакащите за приемане са около 5 души. Подобна е ситуацията и в дома в Златарица.

Капацитетът на старческия дом в Свищов също е запълнен на 100%. Преди няколко дни са се освободили две места, но веднага са заети и в момента се чакат новите домуващи. Ежедневно постъпват запитвания за приемане и в старческия дом в село Караисен, който разполага с 34 места. Той се е превърнал в истинско женско царство, където живеят 27 жени и само 7 мъже. В него има хора от цяла България – от София, Стара Загора, Пловдив, Русе. Постоянно има запитване и от други населени места, разказа Митка Александрова, която временно изпълнява длъжността управител.

Проблемът с недостига на места за хората от третата възраст се задълбочава с всяка изминала година заради застаряване на населението, признават от социалните дирекции. Увеличават се и случаите на самотни възрастни и болни хора, чиито близки и роднини са в чужбина или изобщо нямат такива, а се нуждаят от спешно настаняване, но реално няма къде. В региона има и частни старчески домове, но таксите за настаняване в тях са между 700 и 1500 лв. и са непосилни за по-голямата част от пенсионерите.

С. НАЙДЕНОВ

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *