46 четения

На Иван Асен II е посветен Международният фестивал „Средновековен Търновград“

НА 800 ГОДИНИ ОТ ИНТРОНИЗАЦИЯТА НА ЦАР ИВАН АСЕН II Е ПОСВЕТЕН МЕЖДУНАРОДНИЯТ ФЕСТИВАЛ „СРЕДНОВЕКОВЕН ТЪРНОВГРАД“. Тази година той ще се проведе в края на юни и началото на юли и в него ще се включат над 150 реенактори от България, Румъния, Русия, Сърбия, Украйна и Унгария.

Форумът се организира от Община Велико Търново, Регионалния исторически музей и търновският клон на „Традиция” и е част събитията, с които старата столица участва в националната програма за Европейската година на културното наследство 2018. Сцена на всички събития отново е крепостта Царевец.

В дните на фестивала ще бъде показан животът на средновековния град от времето на Второто българско царство и средновековна Европа и различни занаяти – горещо и студено коване, точиларство, обработка на кожа, производство на пергамент и хартия, монетосечене, дърворезба, ножарство, грънчарство и керамика, различни методи на тъкане. Посетителите ще могат да опитат българската и европейска кухня от XIIXIV век и да се включат в стрелби с лък и арбалет, както и неизменните игри и танци. Ще се проведат различни демонстрационни турнири и сражения. Всеки желаещ ще може да се включи в различните занаятчийски работилници или да изпробва под ръководството на инструктори бойни техники за боравене с оръжие от епохата.

Официалното откриване на Международния фестивал „Средновековен Търновград” е в 19,00 часа на 29 юни в двореца на крепостта Царевец, където всички български и чуждестранни участници ще се представят с различни демонстрации, бойни техника и музикални изпълнения. Петъчната вечер, посветена на 800 години от интронизацията на цар Иван Асен II, ще продължи от 20,00 часа в двореца с театралната постановка „Сватбите на Йоан Асен II“ на МДТ „Константин Кисимов“.

Достъпът до средновековния фестивал на Царевец е свободен, като се заплаща само входната такса за архитектурно-музейния резерват. За всички посетители на вечерните събития на 29 и 30 юни от 18,00 до 21,30 часа крепостта Царевец ще е с вход свободен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!