Слагат нови шахти по търновските улици | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Слагат нови шахти по търновските улици

Публикувана на: 14.06.2018г. 605 прегледа

ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ВЕЧЕ СЛАГАТ ПО-СКЪПИ, НО СЪЩЕВРЕМЕННО ПО-ЗДРАВИ И ЕФЕКТИВНИ ШАХТИ ПО УЛИЦИТЕ, ИНФОРМИРАХА ОТ КМЕТСТВОТО. Причината са множеството загуби, които местната хазна поема от изпочупени капаци и повредени съоръжения. Цената на новите шахти е малко над 300 лв. и такива вече са сложени по цялото протежение на главната улица „Васил Левски“, която поема огромно количество вода от северните градски зони, заради специфичния релеф на града. Отводнителните съоръжения са еластични и в пъти по-здрави, заради което не се налага да се сменят по два пъти годишно, както се случва със старите.

Великотърновци обаче са силно притеснени от запушените шахти по републиканската пътна мрежа в чертите на града. В района на ул. „Магистрална“ например, която поема трафика София – Варна, няма незапушено съоръжение. Шахтите са затлачени с инертни материали още от зимното почистване и в тях не могат да се оттичат водите. Изчистването им обаче не е ангажимент на общината, а на държавата и Областното пътно управление.

САМО ЗА ПОСЛЕДНИЯ МЕСЕЦ НА ТЕРИТОРИЯТА НА ГРАДА СА ИЗЧИСТЕНИ над 1000 отводнителни шахти от служители на общинското предприятие „Зелени системи”. Плановата инициатива на Община В. Търново има за цел да осигури максимална проводимост на шахтите предвид очакваните валежи. Един от най-големите проблеми за отводнителната система на града създават найлоновите торбички. Те проникват лесно през решетките, не се разграждат и възпрепятстват нормалния отток, коментират изпълнителите.

С. МАРИНОВ

loading...

Коментари за "Слагат нови шахти по търновските улици"

  • 14.06.2018 в 17:35

    Това е правилно. Капаците на шахтите са много стар проблем и най-вече нивото на което се монтират да равни с нивото на асфалта. Има клипчета в ютуб как се прави, да се научат. Шахтите трбва да се почистват периодично, за да няма изненадани от пороите.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!