Започнаха разкопките в Ряховец | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Започнаха разкопките в Ряховец

Публикувана на: 14.06.2018г. 1258 прегледа

ЗАПОЧНАХА РАЗКОПКИТЕ В КРЕПОСТТА РЯХОВЕЦ В ГОРНА ОРЯХОВИЦА И ТОВА ЩЕ Е БЪДЕ ЧЕТВЪРТОТО ЛЯТО НА ЕКИПА С РЪКОВОДИТЕЛ ИЛИЯН ПЕТРАКИЕВ, археолог в Регионалния исторически музей във Велико Търново. Заедно с него на обекта работи и Мая Иванова, археолог в Историческия музей в Горна Оряховица.

За да работят, двамата са успели да получат 20 000 лв. от общината и още 13 000 лв. от Министерството на културата. С тези средства те ще могат да продължат проучванията на секторите, по които са работили и предишното лято. Археолозите копаят до Западната порта, където са установили достатъчно дебел културен пласт. Ще продължат да работят и в централната част на крепостта, където в предишните лета са попаднали на жилища. „Надяваме се да разкрием и части от северната стена, да потънем надълбоко и да търсим възможно най-ранните следи от обитаване на крепостта“, обяснява Илиян Петракиев. Той допълва още, че се надява докато вървят проучванията, да пристигнат и резултатите от ДНК анализа на скелета, за който специалистите предполагат, че има кумански произход. Материалът за анализа беше изпратен в Харвард, припомня археологът.

И тази година заедно с археолозите ще работят ученици в станалата вече прочута Лятна археологическа академия. За нея вече са се записали възпитаници на СУ „Георги Измирлиев” и СУ „Вичо Грънчаров”. За първи път в групата ще се включат и ученици от СУ „Емилиян Станев“ във Велико Търново, където Илияна Петракиев води кръжок по археология.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *