100 четения

Полицията удари склад с над 4 тона храни с изтекъл преди 2 г. срок на годност

Захарен фондан за торти, маргарин, глутен и сухо мляко с фалшиви стикери пласирани в областта

ИКОНОМИЧЕСКА ПОЛИЦИЯ УДАРИ ВЧЕРА СКЛАДОВА БАЗА на крупен търговец с над 30 дистрибутори в областния град, който е пласирал хранителни стоки с изтекъл преди повече от две години срок на годност. Сред продуктите са захарен фондан, с който се правят любимите на всички деца торти и сладки, пшеничен глутен, сухо мляко, маргарин, олио и други продукти за масата на българина. Търновецът се занимавал само с търговия на едро и зареждал супери не само в областта.

Преди време купувачи засекли негоден фондан, който при проверка се оказал с изтекъл срок и опасен за здравето. След това разследването стигнало до въпросната складова база във Велико Търново. При полицейската операция е установено, че на опаковките са подменени стикерите, указващи срока на годност. Иззети са отпечатани стикери и етикети за хранителни продукти, както и компютърна техника, на която са били правени фалшивите стикери и етикети. Тепърва ще се установява цялото количество на иззетите храни, които по предварителни данни са над 4 тона!

Според Наказателния кодекс въпросният търговец може да получи само до две години лишаване от свобода или пробация. Този текст за измама на купувача обаче на практика е мъртъв и не се ползва от държавното обвинение. Ако далаверата бъде доказана, наказанието ще бъде по административен ред с глоба от 1000 до 5000 лв.

„В момента изчисляваме стойността на иззетите над 4 тона пакетирани продукти. Тъй като тя явно ще надхвърли 10 000 лева, заповедта за унищожаването им, ще бъде издадена от изпълнителния директор на Националната агенция по безопасност на храните“, обясни директорът на Областната агенция по безопасност на храните във Велико Търново д-р Станимир Спасов.

Той допълни, че са изискани всички съпроводителни документи на въпросните стоки, чрез които ще стане ясно кога и откъде са доставяни в склада и точният изтекъл срок на годност. На търговеца нарушител ще бъде съставен акт, като ще му бъде наложена най-високата санкция за над 2000 лева.

Нели СУКОВА

 

8 коментара за “Полицията удари склад с над 4 тона храни с изтекъл преди 2 г. срок на годност

 • 13.06.2018 в 12:15
  Permalink

  А колко още изтекла стока не са намерили и той изхвърля в момента! Гаражите на фирмата бяха заключени и пълни до горе с изтекли масла и продукти, както и сградата в съседство , която беше за презентиране на продуктите….

  Отговор
  • 14.06.2018 в 13:24
   Permalink

   тези корумпираните толкова могат.

   Отговор
 • 14.06.2018 в 13:26
  Permalink

  Този и такива като него и да ги убиеш им е малко. Колко ли хора е натровил. Не мога даже да го нарека човек.

  Отговор
 • 14.06.2018 в 18:49
  Permalink

  Глоба от 1000 да 5000 лв. за 4 тона стока !!!! Този търгаш ги е изкарал поне милион от търговията със стари продукти, а те го глобяват с 1000 лв. !!!! Колко народ е тровил? Колко народ се е разболял от рак от боклуците, които продава? Пълно бездържавие!

  Отговор
 • 16.06.2018 в 1:29
  Permalink

  Pri takova golqmo prestuplenie s umishleno trovene na hora produlzhitelno vreme imeto na firmata vednaga trqbva da se saobshti ! I ne globa ot 2000lv., a nay-tezhkoto nakazanie po zakon/smeshen, mo vse pak e neshto/ -ot 2 god. efektivno !! A ne magistratite da go prilagat /neprilagat/ i da se zabravi, che izobshto sushtestvuva zatvor !

  Отговор
 • 19.06.2018 в 13:10
  Permalink

  Това е фирма „Елис“ със собственик един брадат чичко, ходещ постоянно с анцузи и плетени фанели. Кара Тойота Рав 4 на около 4-5г. Жена му и тя е една с анцузи трета употреба и вълнени блузки. Той заслужава да гние в затвоа, защото стоките му са достигнали до хиляди потребители. Първо беше май в махалата, после в Ламелния, а сега до Вакумтерм.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!