Валентина Стоянова от старата столица развъжда екзотични котки в Германия | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Валентина Стоянова от старата столица развъжда екзотични котки в Германия

Публикувана на: 14.06.2018г. 2120 прегледа

Цената на най-красивите екземпляри достига до 2000 евро

ТЪРНОВКАТА ВАЛЕНТИНА СТОЯНОВА, КОЯТО ЖИВЕЕ В ГЕРМАНИЯ, ВЕЧЕ 5 ГОДИНИ СЕ ЗАНИМАВА С РАЗВЪЖДАНЕТО НА ЕКЗОТИЧНИ ПОРОДИ КОТКИ. Спряла се на шотландска клепоуха, шотландска правоуха, късокосместа и дългокосместа британка, защото са особено чаровни и умни. Казва, че обожава животните и решила да превърне хобито си в професия. Продава пухестите четириноги в цяла Европа, а не са малко и запитванията от Китай. 53-годишната болярка твърди, че винаги се интересува от новото семейство на животинките си и ако има съмнения, че ги купуват недобросъвестни стопани – отказва да им ги продаде.

Първоначално купила две котки – женска шотландска клепоуха и мъжки шотландски правоух от български развъдник в Пловдив. Те били едва на 2 месеца, но все още нямали ваксини. Доставили й екземплярите директно в дома й във Франкфурт, за съжаление, мъжкият починал скоро след това.

„Котето се разболя от коронавирус. Това е рядко срещано заболяване при животните, но винаги води до фатален изход“, обясни тя.

Малко по-малко увеличила бройката котки и включила сред тях представители на късокосместата и дългокосместата британка. Така Валентина се грижи за 12 котки и е превърнала дома си в своеобразна зоологична градина. Твърди, че четириногите са много гальовни, умни и се поддават лесно на възпитание. Ходят по нужда само и единствено в котешката си тоалетна и не правят бели.

„Храня ги основно с прясно телешко, пуешко и пилешко месо. Менюто се допълва от рибни консерви и суха храна. Котката е хищник и има нужда от чиста храна, за да поддържа в перфектен вид красива си козина“, уточни търновката.

Храни ги сутрин и вечер, а майките кърмачки 3-4 пъти дневно. Всеки ден им дава специални витамини и сресва козината им.

„Аз съм против подстригването на котките. Козината им осигурява необходимата температура през всички сезона. Зимата ги топли, а лятото изолира жегата от тялото им“, увери тя.

Всичките й животни имат документ за родословието си и са печелили многобройни купи, медали и награди от различни изложения. В дома й пък е направен кът на славата, където са прилежно подредени получените призове.

Цената на четириногите е различна, като най-скъпото коте струва 2000 евро. То обаче е от т.нар. „шоу клас“ – идеално изразени белези на породата си. За българи прави компромис в цената и ги търгува за по 1000 лв.

„Основно ги продавам в Германия, но често пращам котета в Италия, Франция, Белгия. Иначе имам запитвания от цял свят, но не прибързвам, а проучват бъдещите стопани“, уточни 53-годишната жена.

Споделя, че е прието развъждането на става два пъти в годината, но тя не държи да заплодява всяка котка. Постарала се е да осигури комфорт за всичките си домашни любимци, като е закупила специална мека мебел за тях. Всяка котка си има място и играчки. Веднъж месечно пък ги води на разходка.

В родния си град е оставила 3 четириноги, за които се грижат майка й и нейна приятелка.

Галина ГЕОРГИЕВА

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *