Хората вече се притесняват да обсъждат новините във Фейсбук

Много хора се пренасочват от Фейсбук към затворени форуми като Уатсап, за да обсъждат всекидневните новини, водени от притеснения за личната си неприкосновеност, фалшиви новини и „токсични“ дебати, предаде Ройтерс.
Според най-новото проучване Диджитъл нюз рипорт на Института за изследване на журналистиката на Ройтерс, използването на Фейсбук като платформа за новини намалява, в частност сред младите потребители, които предпочитат Уатсап, Инстаграм и Снапчат.
„Хората са леко отегчени от Фейсбук“, отбелязва водещият автор на доклада Ник Нюман.
Фейсбук остава най-популярната социална мрежа за новини (36 процента). Платформата обаче „губи почва“ спрямо други приложения, например Уатсап, чието потребление като новинарски източник се е утроило за четири години до 15 процента.
Проучването показва също, че хората се чувстват по-спокойни да обсъждат новини в затворени форуми най-вече в страни с двуполюсно разделение и на места, където е опасно открито да се изразяват политически възгледи, като например в Малайзия и Турция.
Потребителите споделят, че често попадат на истории във Фейсбук и Туитър и ги публикуват в Уатсап за групова дискусия с ограничен кръг приятели.
Въпреки че до голяма степен „отстъплението“ от Фейсбук се приписва на променените алгоритми, отдаващи предимство на взаимодействията със семейство и приятели, доверието също играе ключова роля.
Само 23 процента от 74 000 души, анкетирани в 37 страни, вярват на новините в социалните мрежи. За сравнение – доверието в новините като цяло е 44 процента.

ИЗТОЧНИК: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *