200 четения

Инж. Данаил Здравков, изп. директор на „Топлофикация-ВТ” АД: „Целта на дружеството за новия отоплителен сезон е да предложи качествена услуга на добра цена”

„Топлофикация-ВТ” започва кампания за възстановяване на стари и привличане на нови клиенти

Инж. Данаил Здравков е новият изпълнителен директор на „Топлофикация-ВТ” АД, Велико Търново. Той поема ръководството на дружеството от 31 май 2018 г. Работил е в АЕЦ „Козлодуй”, ТЕЦ „София” и в централното управление на „Топлофикация София” ЕАД. Назначението му е свързано с новата политика на дружеството, която изцяло е насочена към подобряване на услугите, които се предлагат на клиентите на топлинна енергия.

– Инж. Здравков, какви са амбициите на дружеството за следващия отоплителен сезон и какво правите за тяхното постигане?

– Усилията ни са насочени основно към нашите клиенти. Приоритетна цел на дружеството е предприемането на кампания по възстановяване на стари клиенти и привличането на нови чрез подобряване на качеството на топлоснабдяването. За постигането й са предвидени неотложни ремонти, които осигуряват продължаване на нормалната работа на съоръженията по производство на електрическа и топлинна енергия. Те са задължителни, за да се обезпечи безаварийната им работа, изпълнението на обществените задължения на „Топлофикация-ВТ” АД, както и подобряване на качеството на топлоснабдяването. Дружеството разполага с топлофикационна мрежа готова да предостави топлинна енергия на над 10 000 домакинства.

„Топлофикация-ВТ” АД разполага с подробни анализи на потреблението на топлинна енергия на своите потребители и е готова да ги подпомага с технически съвети относно постигането на по-добра енергийна ефективност на отопляемите помещения и съдействие за отстраняване на проблеми в сградната инсталация. Също така потребителите имат възможност да сигнализират за нередности в топлоподаването на дежурните телефони и да получат актуална информация за наличието на аварии от сайта на „Топлофикация-ВТ” АД по всяко време на денонощието.

– На какво разчитате за изпълнение на задачите, които си поставяте

– Ръководството на „Топлофикация – ВТ” АД насочва усилията си и към привличане на нови кадри с експертни познания и добра мотивация за работа. Целта е да се осигури на организацията необходимият персонал за осъществяване на нейните цели и стратегии. Дружеството има желание да наеме и млади специалисти без или с малко опит, които да преминат обучение и впоследствие да са в основата на човешкия ресурс на компанията.

Бих искал да убедя клиентите на дружеството, че се стараем непрекъснато те да получават качествена услуга на добра цена. Дружеството в мое лице ще търси индивидуален подход към всеки един клиент. „Топлофикация-ВТ” АД стимулира своите лоялни клиенти, които заплащат сметките си за БГВ в срок, като прави отстъпка и продава топлинната енергия за топла вода под определената цена от КЕВР. Затова се нуждаем от доверие, диалог и заедно да търсим правилните решения. Имаме амбицията да запазим постигнатото дотук и да го надградим, използвайки професионализма и креативността на нашия екип.

– Какво трябва да знаят търновци за мерките, които предприемате?

– „Топлофикация-ВТ” АД започва информационна кампания, насочена към своите бивши клиенти за предимствата от преустройство на вертикалната отоплителна инсталация на техните сгради в хоризонтална. Като резултат енергията, отдадена от сградната инсталация в тези сгради, намалява над 8 пъти, а клиентите се ползват от редица предимства: ясно отчитане на консумацията, индивидуализиране на услугата, без неправомерно използване на топлинна енергия.

– Какви други предимства има хоризонталната пред вертикалната вътрешна инсталация?

– Възможността за преустройство на вътрешната вертикална инсталация, предлагана от „Топлофикация – ВТ” АД, е особено подходяща за сгради, в които има потребители, които са преустановили ползването на топлинна енергия. С хоризонталната инсталация се постига абсолютно точно разпределение на топлинната енергия спрямо всички потребители в сградата – етажна собственост, и се намаляват разходите за сградна инсталация.

При хоризонталните отоплителни инсталации има само един вертикален щранг, който минава през обща част на всички етажи. От него излизат разклонения към всеки апартамент. На входа на апартамента се монтира уред за индивидуално измерване на топлинната енергия.

– На какво друго може да разчитат клиентите на дружеството?

– „Топлофикация-ВТ” АД предлага на клиентите си дистанционни уреди за дялово разпределение, които им осигуряват: ежемесечно разпределение на реално потребена топлинна енергия; липса на възможност за грешки при отчитане на данни; отпада необходимостта от ежемесечно осигуряване на достъп до помещението с уреда за дялово разпределение при месечен отчет.

Един коментар за “Инж. Данаил Здравков, изп. директор на „Топлофикация-ВТ” АД: „Целта на дружеството за новия отоплителен сезон е да предложи качествена услуга на добра цена”

  • 15.06.2018 в 22:33
    Permalink

    В нашия блок имаме изкючително лоши спомени от услугите на това монополно дружество. Помня с какво въодушевление станахме потребители и очаквахме топлинен комфорт на поносими цени, но след като последваха надутите сметки и лошото качество на услугата половината абонати от входа се отказахме. Следващите 3 години последваха плащания по 30-40 лв./мес. за изключени радиатори и даване на грешни пари за нежелана услуга, която всъщност не получавахме. Това бе причината на общо събрание да решим и дружно всички да се откажем от Топлофикация. Ние се отказахме, но Топлофикация не се отказа от нас и последваха нови обири на нашите портфейли чрез частни съдии изпълнители. Това дружество действа по наредби от времето на социализма, според които няма значение колко точно консумира отделния потребител и дали всъщност получава нещо. Аз например в една стая нямах радиатори, а в друга изобщо нямах вкарани тръби от строителя, но за Топлофикация това нямаше значение и плащах такса мощност на общо основание. Топлата вода пък струваше колкото при загряване с електричество, а през летния сезон направо не я ползвахме поради безумна себестойност, която се докарваше от монополиста. Подобна бе ситуацията и с други мои съседи. Накрая от всички по силов начин се търсят едни пари на калпак. От тогава за нас думата „Топлофикация“ e синоним на издевателства и пладнешки обир и не искаме и дума да чуваме за нея.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!