Истината за спасяването на българските евреи е тема на двудневна конференция | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Истината за спасяването на българските евреи е тема на двудневна конференция

Публикувана на: 15.06.2018г. 861 прегледа

21 УЧЕНИ, ПУБЛИЦИСТИ И ОБЩЕСТВЕНИЦИ ОТ БЪЛГАРИЯ, АЛБАНИЯ И ИЗРАЕЛ УЧАСТВАТ В ДВУДНЕВНА МЕЖДУНАРОДНА НАУЧНА КОНФЕРЕНЦИЯ „СПАСЯВАНЕТО НА БЪЛГАРСКИТЕ ЕВРЕИ – СЪБИТИЯ И ЛИЧНОСТИ”. Форумът започна вчера във Велико Търново и е организиран от Историческия факултет на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“, Българо-еврейския научен институт и Клуба на приятелите българи и евреи.

Конференцията е посветена на 75-годишнината от спасяването на българските евреи през 1943 година и се провежда под патронажа на вицепремиера Валери Симеонов.

„Приех да бъда патрон, защото аз съм българин и искам да казвам истината. Наследник съм на българи, на достойни хора, които са жертвали кариера, политически позиции, впоследствие живота си, за да спасят евреите в България и като всеки друг българин се чувствам длъжник на историческата истина, която трябва да пресъздадем такава, каквато е”, каза вицепремиерът при откриването на форума.

Валери Симеонов сподели и това, че според него част от истината, свързана със спасяването на българските евреи, все още остава неизказана. „Има интерпретация на историята и тази конференция има задача да изнесе непопулярни, немного известни факти и ако може в пълна степен да обори опитите от последните години да се насажда на българското общество чувството за вина за това, че евреите от Беломорска Тракия и Македония са репатрирани и изпратени по лагерите.Скрива се истината за ролята на цар Борис III, за ролята на правителството, а се акцентира само върху популярни пролетарски тези за спасяването на евреите. Това трябва да бъде оборено и показано на тази конференция”, допълни вицепремиерът.

Изложби и книжен щанд са включени в съпътстващата програма. По време на конференцията ще бъдат показани и видеофилми по темата. Експозицията представя непоказвани до момента доклади, писма, телеграми и документи, свързани с участието на България във Втората световна война и със спасяването на 50 000 евреи от концлагерите, за ролята на цар Борис III, българския елит и общество в хуманното дело.

 

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *