18 четения

70 компании от България и Румъния участваха в двустранен форум в старата столица

5 млрд. оборот на фирмите от Великотърновски регион за последната година

 

МАЛКО НАД 5 МИЛИАРДА ЛЕВА Е ОБОРОТЪТ НА ФИРМИТЕ И ПРЕДПРИЯТИЯТА ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО И РЕГИОНА ЗА ПОСЛЕДНАТА ГОДИНА, стана ясно на двустранен българо-румънски форум в петък в старата столица. За него дойдоха представители на повече от 70 компании от двете държави. Срещата бе открита от кмета на областния център Даниел Панов, а данните за икономическия възход представи заместник-министърът на икономиката Александър Манолев. На срещата присъстваха още областният управител проф. Любомира Попова и председателят на местния парламент Венцислав Спирдонов, както и директорът на Териториалната дирекция на НАП Ивайло Здравков. 63% от оборота за 2017 г. е реализиран в сферата на услугите, 28% – в производството и 8% – в селското стопанство. 3,6% е ръстът на брутния вътрешен продукт в общината за миналата година. Тенденцията на устойчив икономически ръст продължава и през настоящата година, като се очаква повишението на БВП да достигне 3,8%, посочи още Александър Манолев.

ДАНИЕЛ ПАНОВ ЗАЯВИ, ЧЕ ДО КРАЯ НА 2021 ГОДИНА КРАЙ ГРАДА ЩЕ СЕ ПРЕСЕКАТ ДВЕТЕ НАЙ-ВАЖНИ МАГИСТРАЛИ ЗА СЕВЕРНА БЪЛГАРИЯ – „ХЕМУС“ И РУСЕ – ВЕЛИКО ТЪРНОВО, КОИТО СА ЧАСТ ОТ ДВА ПАНЕВРОПЕЙСКИ КОРИДОРА – ЧЕТВЪРТИ И ДЕВЕТИ (ХЕЛЗИНКИ – БУКУРЕЩ – РУСЕ – ВЕЛИКО ТЪРНОВО – ИСТАНБУЛ). Кметът запозна предприемачите с икономическия профил на града и общината, високоразвитите сектори на туризма и леката промишленост, както и с мащабните проекти за градска среда, допълнително повишаващи инвестиционния интерес. Той пожела на представителите на бизнеса нови успешни и ползотворни партньорства. „Предстои двустранна среща между Националното сдружение на общините в България и Асоциацията на местните власти в Румъния“, каза още кметът.

15% Е РЪСТЪТ НА РУМЪНСКИ ТУРИСТИ ЗА 2017 ГОДИНА, УВЕЛИЧЕНИЕ БЕЛЕЖАТ И ВЕЛИКОТЪРНОВЦИТЕ, посетили съседната държава, съобщи още Даниел Панов. Той припомни, че още от 2003 година е създаден сайт, който популяризира на румънски Велико Търново като целогодишна туристическа дестинация. Расте румънският интерес към различни икономически отрасли, като най-силна е тенденцията в сладкарството и месопреработването. Фирми от Велико Търново имат установени търговски отношения с бизнеса в северната съседка, включително и с компании в побратимените градове Гюргево и Яш, обясни още Панов.

Заместник-министърът на икономиката Александър Манолев подчерта, че Велико Търново е сред отличниците по усвояване на европейски средства. Той отчете отличната структура както на средното, така и на висшето образование и наличието на много висококвалифицирани кадри. Манолев посочи, че е налице трайно повишаване на интереса към старата столица от чуждестранни инвеститори. На около 200 милиона евро възлизат румънските инвестиции в България, добави заместник-министърът. По време на форума бе подписано двустранно споразумение между бизнес асоциации от България и Румъния. То предвижда промотиране на родни и румънски производства чрез фестивали и общински пазари, създаване на бизнес инкубатори и др.

Снимка Ростислав ГРЪНЧАРОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *